Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce se văruiesc pomii toamna. Ce beneficii aduce acest procedeu

De ce se văruiesc pomii toamna. Ce beneficii aduce acest procedeu
Una dintre cele mai mari bucurii ale copilăriei era văruirea pomilor toamna, iar procedeul se păstrează și azi. Cum trebuie făcut ca să aibă efectul dorit.

A venit toamna și gospodarii încep să văruiască pomii. Tot ce trebuie să știți despre acest procedeu.

De ce se văruiesc pomii toamna. Ce beneficii aduce acest procedeu

Din cele mai vechi timpuri, odată cu venirea toamnei, gospodarii încep să se ocupă de văruirea pomilor. Potrivit specialiștilor, acest lucru trebuie făcut însă după ce acestora încep să le cadă frunzele. De asemenea, nu se vor vărui pomii tineri, care nu au rădăcinile bine dezvoltate. Aceștia au nevoie de mult soare, pentru a crește cât mai repede.

Se distrug paraziții

Odată ce veți vărui pomii, toți paraziții care se găsesc în crăpăturile din scoarța acestora vor fi distruși definitiv. De asemenea, mușchii și lichenii nu se vor mai dezvolta. Cu alte cuvinte, pomii vor fi igienizați și astfel își vor păstra sănătatea. De asemenea, spun cercetătorii, albul varului ține departe încălzirea trunchiului.

Nu folosiți vopsea lavabilă

Sub nici o formă atunci când vă apucați de văruit pomii să nu folosiți vopsea lavabilă, pentru că veți bloca porii de pe scoarța pomului și ritmul de creștere va fi încetinit. Cea mai bună variată rămâne varul. O soluție bună pentru pomi se obține din 2-3 kg var, care a fost stins în 10 litri de apă. Sunt persoane care în această soluție mai adaugă sulfat de cupru sau sare grunjoasă.

Cum se văruiesc corect pomii

Văruitul pomilor implică mai multe etape. Pentru început, se curăță bine trunchiul cu o perie aspră. Acest lucru se face pentru a fi îndepărtate ouăle de insecte sau dăunători ce se pot ascunde prin crăpături. Dacă scoarța copacului e foarte crăpată, se va folosi o soluție pe bază de cupru, pentru dezinfecție, care se aplică prin pulverizare.

Apoi se văruiește pomul. Varul se aplică folosind o bidinea, iar operațiunea trebuie făcută doar pe soare, niciodată pe vânt. Protejați-vă cu ochelari de soare și mănuși, pentru că trebuie evitat contactul cu pielea. Dacă s-a atins totuși pielea, spălați imediat cu apă rece.

Sursă foto: atlas geografic, paradis verde

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre