Șerban Ionescu s-a făcut remarcat după ce a jucat magistral rolul principal din filmul ”Ion. Blestemul pământului, blestemul iubirii”, în 1980. Însă, era și un bărbat frumos, cu o voce impunătoare și foarte talentat. Și el pare că a fost blestemat.

De ce Șerban Ionescu a suferit crunt în ultimele luni din viață

Actorul Șerban Ionescu a fost iubit de români, imediat după ce a debutat în film. În 1980, regizorul Mircea Mureșan îi incredințează rolul vieții sale: Ion,  ecranizarea romanului Răscoala de Liviu Rebreanu. Filmul ”Ion. Blestemul pământului, blestemul iubirii” îi aduce notorietate. Deși au urmat zeci de alte roluri importante de teatru și film, rolul Ion a rămas de referință pentru Șerban Ionescu.

 

Când trecuse de 60 de ani, a ajuns să fie îngrijt de mama lui, Florica Ionescu, care avea (în 2012) 82 de ani. Actorul se afla în divorț cu soția sa actrița Magda Catone, și locuia în casa unui prieten. O boală urâtă l-a doborât la pat pe actor și, inițial a crezut că a fost mușcat de o căpușă. În 2012, ajunsese de nerecunoscut, iar după multe investigații în țară, a ajuns în clinici din Germania unde a fost pus un diagnostic cumplit: scleroza amiotrofică, o maladie incurabilă.

Marele actor Şerban Ionescu a încetat din viaţă la 62 de ani, pe 21 noiembrie 2012, după luni întregi de suferinţă cruntă. Din păcate, boala de care a suferit nu avea leac, iar medicii au fost complet neputincioşi. Pe 23 septembrie, ar fi împlinit 70 de ani.

Ce este scleroza amiotrofică

Scleroza laterală amiotrofică constă într-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase din creier și măduva spinării, numite neuroni motori, ce controlează mușchii voluntari, care fac posibilă mișcarea. Este o boală progresivă, fatală. Mersul, vorbitul, mâncatul, inghititul și alte funcții fundamentale ale corpului devin treptat din ce în ce mai dificile și pot provoca diferite alte boli și complicații. Maladia poate debuta la orice vârstă, însă este mai frecventă la vârstă a două și a treia.

Cauzele sclerozei laterale amiotrofice sunt necunoscute, dar se știe că aproximativ 5-10% din pacienți prezintă o formă moștenită a bolii.


Șerban Ionescu, biografia

Șerban Ionescu s-a născut pe 23 septembrie 1950 în Corabia, dar a copilărit în diverse orașe, unde tatăl său, pilot de vânătoare, era detașat. Visa să ajungă și el pilot, dar scena l-a atras mai tare. A urmat cursurile Școlii Populare de Artă, a recitat mult, iar după patru încercări a intrat la Teatru, la clasa regretatului Amza Pellea. La terminarea facultății, a fost repartizat la Teatrul din Petroșani.

Șerban Ionescu și Magda Catone s-au căsătorit în anul 1983, iar băiatul lor, Carol, s-a născut în 1995, după 13 ani de tratamente. În 2012, divorțul devenise scandalos și era în toi.


Secretul din spatele divorțului dintre Șerban Ionescu și Magda Catone

Cum arată acum cea mai frumoasă fetiţă din lume

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp