De unde să cumpărați carnea de porc. Sfaturi de la veterinari

De unde să cumpărați carnea de porc. Sfaturi de la veterinari
Carnea de porc este vedeta Sărbătorilor de iarnă. Nu toți comercianții se vor gândi la sănătatea noastră. Veterinarii vă recomandă să fiți atenți de unde și ce cumpărați ca să nu ajungeți la spital.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a început deja controalele prin magazine, târguri, piețe, ferme, pentru a asigura un comerţ cu produse alimentare sigure. Controalele se vor închei abia după Sfântul Ion (7 ianuarie) și vizeză produsele alimentare la mare căutare în perioada Sărbătorilor de iarnă.

De unde să cumpărați carnea de porc. Sfaturi de la veterinari

Aveți grijă de unde faceți cumpărăturile pentru Crăciun și Revelion! Veterinarii vă recomandă să fiți atenți ce cumpărați ca să nu ajungi la spital. Nu uitați că pesta porcină africană evoluează în sute de localități.

Carnea de porc este de bază la sărbătorile de iarnă ale românilor. Cârnați, sarmale, fripturi, mezeluri, toate vor sta pe masa festivă de Crăciun și de Revelion. Veterinarii vă recomandă să fiți atenți de unde cumpărați carnea de porc și preparatele din carne.

Pericolul din carnea de porc de Crăciun

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în sute localități din țară. Această maladie ucide în masă animalele, porcii și mistreții, dar nu afectează omul. Însă, poate nu ați vrea să mâncați carne de porc de la un animal bolnav.

Pericolul cel mare din carnea de porc o reprezintă Trichinella.

”În perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă, conform unui obicei tradiţional specific poporului român, populaţia care locuieşte la ţară sau în zonele mărginaşe ale oraşelor, sacrifică porcul crescut în gospodărie, pentru a-şi asigura carnea şi preparatele din carne rezultate, necesare în familia respectivă. Pentru a preveni îmbolnăvirea populaţiei consumatoare de carne şi preparate derivate, după sacrificarea porcilor domestici, proprietarul sau consumatorul are obligaţia să solicite medicului veterinar: examinarea clinică a cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei”, vă recomandă dr. Penţea Ioan Viorel, de Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Sibiu.

Ce este trichineloza?

”Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor şi vector al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice,  câinele şi pisica,  animale din zona silvatică, vulpe, jder, şi porcii sau alte specii infestate. Omul se îmbolnăvesţe consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau  afumată. Boala, la om se manifestă prin: febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale fetei „boala capetelor umflate””, explică dr. Penţea Ioan Viorel.

Recomandări pentru perioada sărbătorilor de iarnă

Nu cumpărați alimente de la colțul străzii! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vă recomandă să cumpărați produse alimentare doar din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că, atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală, au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

De unde cumpărați carnea de porc

Este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA). Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.

Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.

Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate.

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului: pentru a  verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare; pentru a lua probe la sacrificare; pentru a asoma porcul înaintea sacrificării, a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

Statul dă bani pentru pentru porcul cu Trichinella

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Costul unui examen trichineloscopic este între 9 și 45 de lei + TVA, în funcție de metoda utilizată (trichineloscopie directă sau digestie artificială).

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

La ce să fiți atenți când cumpărați mâncarea de Crăciun

În cazul în care doriți să cumpărați  produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă sau din pieţe, trebuie să fie atenţi dacă:

  • alimentele de origine animală  sunt expuse în vitrine frigorifice;
  • ambalajele sunt întregi;
  • produsele au etichete cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.
  • comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

Sesizați orice suspiciune

Pentru orice suspiciune, sesizați veterinarii care au program special în această perioadă. Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.