Executivul a decis să plătească orele de gardă medicilor începători, a aprobat Planul național de prevenție a diabetului zaharat și a adoptat un act normativ care va permite compensarea cu 50 până la 100% a vaccinurilor.
În afară de sumele stabilite pentru victimele de la Crevedia, Guvernul a mai aprobat și alte ajutoare de urgență pentru 306 familii nevoiașe și persoane singure din 34 de județe și din București, în valoare de peste 1,2 milioane de lei.
Revenind la domeniul sănătății, cabinetul lui Marcel Ciolacu a decis să plătească orele de gardă medicilor începători, a aprobat Planul național de prevenție a diabetului zaharat și a adoptat un act normativ care va permite compensarea cu 50 până la 100% a vaccinurilor.
Decizii noi ale Guvernului pentru bolnavii de diabet
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a făcut o declarație de presă la sfârșitul ședinței de Guvern, oferind explicațiile necesare.
„Se introduce această noțiune a Planului național de prevenție a diabetului zaharat și, de asemenea, între alte activități, se propune aprobarea condițiilor privind organizarea și funcționarea Registrului Național de Diabet și de Prediabet, prin hotărârea Guvernului României, și posibilitatea de utilizare a datelor înregistrate în acest registru de către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică”, a spus ministrul.
Decontarea vaccinurilor stabilită prin Hotărâre de Guvern
Chiar din luna septembrie va intra în vigoare o Hotărâre de Guvern care va reglementa regimul de decontare al vaccinurilor de tot felul, deoarece se intră în sezonul rece iar medicii de familie încep să desfășoare campaniile de vaccinare.
Ministrul Rafila a explicat ce se va întâmpla și care este utilitatea măsurilor. Nu este vorba de vaccinuri anticovid.
„Compensarea vaccinurilor se introduce pe o nouă listă, sublista E se numește, cu DCI-uri – denumiri comune internaționale – corespunzătoare vaccinurilor. Regimul de decontare va fi între 50 și 100%, iar această hotărâre va intra în vigoare imediat, pentru că de acum, din luna septembrie, vor putea fi decontate pentru categoriile la risc, compensate vaccinurile gripale, iar din luna decembrie, deci de la 1 decembrie, celelalte vaccinuri.
Aș vrea să le enumăr: pneumococic, meningococic, HPV, DTP, acelular pentru adulți, vaccinul hepatitic B, vaccinul rujeolă, rubeolă, oreon, respectiv vaccinul varicelic, care vor fi compensate în proporție variabilă, în funcție de categoria care este recomandată de către Comitetul Național de Vaccinologie”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook