Se estimează că 25% din deșertul Iudeii (Israel) nu a fost încă studiat. Cu drone și echipament de alpinism de înaltă tehnologie și alpinism, arheologii au cercetat zone unde nu a mai fost vreo ființă umană în ultimii 2000 de ani.
Descoperire de excepție într-o peșteră. Ce spun experții
Descoperire de excepție într-o peșteră. Arheologi și voluntari au cercetat zone neexplorate din deșertul Iudeii (Israel). S-au folosit mai întâi de drone. Ața au putut mai multe peșteri până acum „inaccesibile” , unele în care nu a ajuns o ființă umană de două milenii.
O descoperire de excepție, uimitor de rară a fost în așa-numita Peșteră a Groazei din Nahal Hever, care se află la 80 de metri sub un vârf de stâncă. Înăuntru, arheologii au găsit două duzini de fragmente biblice vechi de 2.000 de ani.
Fragmentele de pergament recent descoperite sunt primele descoperiri în ultimii 60 de ani. Sunt traduceri în greacă ale cărților lui Zaharia și Naum din Cartea celor Doisprezece Profeți Minori, scrie ziarul Times of Israel.
Potrivit unui comunicat de presă al Autorității pentru Antichități din Israel (IAA), peștera este așa numită deoarece este „flancată de versanți abrupți și poate fi accesată doar de alpiniști”.
Descoperiri de excepție: un coș vechi de 10.500 de ani și un schelet de 6.000 de ani
Împreună cu „noile” fragmente de pergament biblic din Cărțile profeților minori, echipa de arheologi au găsit și alte relicve rare. Ei au excavat un coș împletit perfect conservat de 10.500 de ani –cel mai vechi coș complet din lume– și un schelet mumificat vechi de 6.000 de ani al unui copil, învelit în pătură.
Jefuitorii și arheologii deopotrivă au ”pieptănat” deșertul Iudeii de la descoperirea pergamentelor de la Marea Moartă în urmă cu aproximativ 70 de ani.
În afară de două suluri de argint gravate cu Binecuvântarea preoțească biblică (de la sfârșitul secolului al VII-lea până la începutul secolului al VI-lea î.Hr.) descoperite în Ketef Hinnom din Ierusalim, sulurile de la Marea Moartă sunt considerate primele copii cunoscute ale cărților biblice și se întind de la aproximativ 400 î.Hr. 300 CE. Sursa și foto: timesofisrael.com
O nouă descoperire șochează planeta! Ce au descoperit oameni de știință despre diamante
Descoperire epocală. Unde a fost găsit al optulea continent
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook