Simona Ionescu / Redactor Șef

Detalii incendiare despre moartea prințesei Diana (I). Biletul scris de mână, Charles interogat și testiculele de cerb

Detalii incendiare despre moartea prințesei Diana (I). Biletul scris de mână, Charles interogat și testiculele de cerb
Poliția l-a interogat pe Charles în legătură cu o posibilă conspirație care ar fi stat în spatele morții  prințesei Diana. Șeful Scotland Yard dezvăluie modul în care a fost forțat să-l interogheze pe Prințul Țării Galilor.

Detalii incendiare despre moartea prințesei Diana ies la iveală. Un fost șef de poliție dezvăluie astăzi motivul pentru care a fost forțat să-l chestioneze pe prințul Charles cu privire la acuzațiile că ar fi complotat ca ​​să o omoare pe prințesa Diana. Lordul Stevens, fost șef al Scotland Yard, spune că a trebuit să „urmeze dovezile” și să-l întrebe pe prinț cu privire la o notă pe care a scris-o fosta soție, în carte susținea că se planifica un accident cu mașina ei.

Detalii incendiare despre moartea prințesei Diana

Interogatoriul fără precedent a fost realizat în cel mai mare secret, în Palatul St. James în timpul investigației de trei ani asupra morții Dianei într-un accident de mașină de la Paris în 1997.

Prințesa a lăsat o notă scrisă de mână în care spunea că va muri din cauza „defecțiunii frânei și rănirii grave la cap”, astfel încât Charles să se poată căsători cu fosta bona a fiilor săi, Tiggy Legge-Bourke.

„Stau aici la biroul meu astăzi, în octombrie, dorind ca cineva să mă îmbrățișeze și să mă încurajeze să mă mențin puternică și să țin capul sus. Această fază specială din viața mea este cea mai periculoasă – soțul meu planifică un accident în mașina mea. Defecțiune la frână și leziuni grave la cap pentru a-i face calea clară pentru a se căsători cu Tiggy. Camilla nu este altceva decât o momeală, așa că suntem folosiți de om în toate sensurile cuvântului”, a scris Prințesa Diana.

Lord Stevens confirmă astăzi că a citit cuvintele ei incendiare, care au alimentat, mai târziu, teoriile conspirației despre moartea ei, la întâlnirea sa cu Charles din 6 decembrie 2005. La acea vreme, spune el, el și echipa sa de detectivi habar nu aveau ce o făcuse pe Diana să fie atât de preocupată de siguranța ei.

Interogatoriul lui Charles

Charles, care a fost intervievat de Lord Stevens ca martor și nu ca suspect, nu a putut explica de ce fosta soție a scris scrisoarea în octombrie 1995 și a lăsat-o în cămara Palatului Kensington pentru majordomul ei Paul Burrell.

La aproape doi ani după ce a fost scrisă nota, prințesa Diana, în vârstă de 36 de ani, iubitul ei, Dodi Al Fayed, și șoferul lor, Henri Paul, au murit cu toții în Mercedes, în urma unui accident produs într-un tunel din Paris.

„De ce credeți că prințesa Diana a scris această notă, domnule?”  – așa a început interogarea lui Charles. „Interviul a fost unic. Desigur, a fost o situație unică”, își amintește Stevens. „Dar ne-am apropiat de el ca și cum am face cu orice alt martor”. Până la un punct. Deși la momentul respectiv s-a raportat că Stevens l-a întâlnit pe Charles, circumstanțele și detaliile interogatoriului nu au fost niciodată dezvăluite – până acum.

Pentru a preveni scurgerile, publicitatea și speculațiile nedorite, s-a convenit, din partea Palatului, că numai Charles și Sir Michael ar trebui să știe că va avea loc întâlnirea. Nimeni din echipa Paget nu ar avea cunoștință despre eveniment, cu excepția Lordului Stevens și a investigatorului său principal, DCS Dave Douglas.

Cum a decurs audierea

Charles a răspuns: „Nu știam nimic despre [notă] până când nu a fost publicată în mass-media”.

„[Deci], nu ați discutat această notă cu ea, domnule?

– Nu, nu știam că există.

– Știți de ce a avut prințesa aceste sentimente, domnule?

– Nu, nu.

Mai multe întrebări.

Interviul s-a încheiat cu întrebarea care se pune întotdeauna în acest moment într-un interviu pentru martori, indiferent dacă martorul este un om de rând sau viitor rege.

– Mai aveți ceva să-mi spuneți, domnule?

– Nimic altceva, mulțumesc, a spus prințul Charles.

Întrebările și răspunsurile – ușor parafrazate aici – au fost notate simultan, de mână, de anchetator. A doua zi, o transcriere dactilografiată de două pagini a declarației interviului a fost prezentată de Douglas lui Sir Michael. Prințul Charles a verificat apoi și a parafat fiecare răspuns. La sfârșitul acestui document unic și-a înscris semnătura. Documentul a fost returnat lui Paget cu o scrisoare de însoțire de la Sir Michael pentru a confirma că Charles a citit într-adevăr transcrierea declarației sale și a aprobat-o.

Prințesa Diana, manipulată de jurnalistul BBC?

Astăzi, Lordul Stevens sugerează că fostul jurnalist BBC, Martin Bashir, care ar fi folosit hârtii false pentru a o convinge pe prințesa Diana să-i acorde un interviu la BBC Panorama, în noiembrie 1995, ar fi putut să-i fi exploatat vulnerabilitatea ei și să o fi făcut paranoică cu privire la siguranța ei în perioada în care a scris nota. Documentul extrem de sensibil a fost depus la Arhivele Naționale din Kew și nu va fi făcut public până în 2038.

„Nu știm ce i-a spus Bashir Dianei. Dar dacă el i-ar fi pus în minte fricile care au determinat-o să scrie acea notă, atunci asta ne-a determinat să-l intervievăm pe Charles. Când am urmărit interviul Panorama la începutul anchetei, nu ne-a trecut prin minte că Bashir ar fi putut face ceva fraudulos.

La urma urmei, acesta a fost BBC, acesta a fost programul lor emblematic și a fost transmis în toată lumea. Nu a fost nimic spus în interviul despre care nu știam până atunci. Ceea ce nu știam bineînțeles a fost modul în care Bashir a reușit să-l obțină”, a spus Stevens într-un interviu incendiar acordat Daily Mail.

Cum a fost momit șeful de la Scotland Yard de Al Fayed senior

Ducele de Edinburgh a refuzat să fie interogat cu privire la afirmațiile false făcute de tatăl lui Dodi, Mohamed Al Fayed, cum că ar fi fost forța motrice a unei conspirații de crimă. Martorii le-au spus detectivilor că prințesa era predispusă la „gânduri sălbatice”, iar un expert în scriere de mână le-a confirmat ofițerilor că Diana a scris cu siguranță nota pe care i-a înmânat-o lui Burrell, prevestind moartea ei.

Pe de altă parte, Al Fayed senior i-a oferit lui Lord Stevens cadouri extraordinare în timpul Operațiunii Paget (numele dat anchetei privind moartea prințesei), inclusiv o pereche de testicule de cerb proaspete, ridicate de la un animal de pe una dintre proprietățile sale din țară și, de asemenea, Viagra, cadouri pe care fostul șef Scotland Yard a refuzat să le accepte.

În ianuarie 2004, John Stevens era încă șeful Scotland Yard. El și o mică echipă de ofițeri de poliție au fost însărcinați de medicul legist curent Michael Burgess să înceapă o investigație care avea numele de cod Operațiunea Paget. Misiunea lor era de a examina criminalistic mai mult de 100 de acuzații diferite referitoare la un presupus complot de crimă în cadrul instituției care a dus la moartea Dianei și la presupusa acoperire a probelor.

Aceste teorii ale conspirației fuseseră diseminate cel mai tare de Al Fayed, proprietarul egiptean al Harrods și al hotelului Ritz din Paris. Fără campania sa neobosită, este puțin probabil ca ancheta să fi fost stabilită vreodată.

Sursa: Daily Mail, Instagram

Povestea omului care a înființat opereta română. “Era de o cinste exemplară”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre