Simona Ionescu / Redactor Șef

Dezvăluirea momentului: Vila lui Zelensky din Italia, închiriată rușilor

Dezvăluirea momentului: Vila lui Zelensky din Italia, închiriată rușilor
E un adevărat scandal mediatic în presa italiană, care începe să prindă teren în restul lumii. Totul a pornit de la un selfie pe care și l-a făcut o femeie, postat pe rețelele sociale cu un text ironic: „Serios? Un chiriaș rus în casa președintelui Ucrainei?”.

Presupusa vilă a președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky din Forte dei Marmi (Lucca) a iscat mari polemici pe fondul conflictului dintre țara sa și Rusia. Forte dei Marmi este o comună în Provincia Lucca, Toscana din centrul Italiei, cu o populație sub 8.000 de locuitori.

O mișcare de extremă dreapta a organizat în august un protest împotriva „creșterii cheltuielilor militare”, în fața vilei. Iar acum  proprietatea a revenit în atenția publică. Vila este situată în Vittoria Apuana și este controlată de Aldobrande Limited, o companie cipriotă care a plătit 3,8 milioane de euro pentru ea, scrie Open.online.

La Stampa relatează că vila ar fi fost închiriată unor cetățeni ruși. Totul pornește de la un selfie publicat pe rețelele de socializare în urmă cu câteva zile. Reprezintă o femeie, iar textul spune: „Serios? Un chiriaș rus în casa președintelui Ucrainei?”.

Vila, dotată cu piscină și amenjări de lux

O întreagă serie de negații a fost lansată. Dar care, printre rânduri nu face decât să întărească legătura cu președintele ucrainean. „Este o casă cumpărată cu unicul scop de a face o afacere imobiliară în cel mai prestigios loc pentru acest tip de investiții, este o vilă pusă în chirie”, explică pentru ziar ucraineanul Serghei Bașkițsev, președintele consiliului de administrație al companiei Real Estate Advisor Srl, care operează în zonă.

Zelensky a venit la Forte dei Marmi poate de două sau trei ori, nu mai mult. El nu are grijă de casa aceea, nu a avut niciodată grijă de ea. Anul trecut, pentru o vreme, a fost chiar scoasă la vânzare”, a mai spus acesta. Proprietarul agenției imobiliare care se ocupă de casă se numește Claudio Salvini. Iar el neagă oficial prezența rușilor. „Chiriașii sunt rezidenți ai Londrei. Au pașapoarte elvețiene”, a răspuns el ziarului. Ceea ce nu exclude însă faptul că sunt ruși.

Soția lui Zelensky, proprietăreasa vilei care se închiriază cu 50.000 de euro lunar

Potrivit publicației citate, cei care lucrează în agenție spun că sunt instruiți să nu închirieze rușilor, bielorușilor și ucrainenilor. Doamna din selfie ar avea un nume și un număr de telefon mobil rusesc. Iar unii martori au auzit-o vorbind în această limbă în timpul șederii. Se pare că a plătit 50.000 de euro pentru a ocupa vila lui Zelensky în luna august. Bashkyrtsev spune că anularea unei familii coreene ar fi putut lăsa casa goală în cel mai profitabil moment. De acolo a venit chiria de urgență.

Cu o pauză de la normă. Explicațiile sunt, însă, negate de Salvini însuși, mai scrie Open.online: „Vila din Vittoria Apuana este pe numele unei societăți italiene care aparține altei societăți din Cipru, iar aceasta aparține soției lui Volodymyr Zelensky, care ne-a dat un mandat de închiriere a vilei cu această clauză. Dacă cineva a auzit vorbindu-se rusă în acea casă, este pentru că cel care a închiriat-o poate că a avut oaspeți vorbitori de rusă”.

În plin scandal, Volodymyr Zelensky, invitat de onoare la Festivalul de Film de la Veneția

În deschiderea Festivalului de Film de la Veneția se la Palatul Cinema de pe Lido, preşedintele Volodimir Zelenski şi-a făcut intrarea în scenă printr-un mesaj video în care a cerut lumii filmului să „nu uite” un război care „nu durează 120 de minute, ci durează de 189 de zile”. La finalul discursului său, pe un fond negru a curs lista cu prenumele tuturor copiilor şi adolescenţilor ucişi în conflict, împreună cu data şi locul naşterii.

Sursa foto: La Stampa, Open.online

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre