O garnitură perfectă pentru fripură este piureul. Poate fi din cartofi, mazăre, morcovi, conopidă, păstârnac, țelină. Sunt excelente, dacă le prepari corect.
Chef Florin Dumitrescu despre piureul perfect
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit modalitatea de a face un piure cremos şi gustos, folosind aceleaşi ingrediente. Numai tehnica diferă. „Este dat prin sită de două ori. O dată, înainte să îl amestec cu unt şi lapte, imediat ce a fost scos din apă şi a doua oară, după ce i-am pus unt şi lapte. Proporția este de 300 g de unt la 1 kg de cartofi şi 150 ml lapte.”, a scris Cheful pe pagina lui de Facebook.
Prietenii lui virtuali au încercat imediat reţeta şi au fost foarte încântaţi de rezultat. „Chef, este o idee de incercat! Dacă nu ne place, nu mai facem! Fiecare cu părerea lui! Va multumim ca ne mai daţi idei şi reţete! Întotdeauna este de învăţat!”, au fost reacţiile fanilor.
Piure de țelină, rețeta
Uite cum se prepară piureul de țelină. Aroma picantă și fresh a țelinei face din acest preparat unul cu adevărat deosebit. Țelina în sine este o rădăcinoasă foarte sănătoasă. Mai exact, menține sănătatea sistemului cardiovascular, ajută la scăderea colesterolului din organism când este consumată regulat și are un ușor efect laxativ, fiind un remediu bun și natural pentru constipație.
Ingrediente
- 1 rădăcină de țelină
- 2 cartofi albi
- 6 linguri ulei
- 200 ml lapte
- sare și piper după gust
Mod de preparare
Se curăță cartofii și țelina și se taie cuburi. Se pun la fiert în apă cu un praf de sare.
Când s-au înmuiat, se pasează bine într-un bol încăpător.
Se toarnă laptele treptat, amestecând continuu.
Se adaugă și uleiul în fir subțire și se amestecă bine.
Se sărează și piperează după gust și se servește ca garnitură sau ca atare.
Piure de mazăre
Piureul de mazăre este o garnitură delicioasă, care se potrivește de minune cu toate tipurile de carne.
Mazărea este bogată în vitamina A, B1, B6, C și K, dar și în fibre. Pe lângă elementele nutritive din mazăre, această leguminoasă este extrem de utilă și pentru un tranzit intestinal sănătos.
Un beneficiu mai puțin cunoscut pe care îl aduce mazărea provine din faptul că are cantități mari de antioxidanți, asigurând astfel o piele sănătoasă, care nu îmbătrânește la fel de repede.
Ingrediente
- 500 g mazăre verde la conservă
- 1 ceapă mică
- 25 ml ulei
- sare și piper după gust.
Mod de preparare
Într-o tigaie, încinge uleiul și călește ceapa.
Adaugă mazărea când ceapa devine translucidă.
Pune sare și piper după gust.
După vreo 15 minute, ia mazărea de pe foc. Toarnă compoziția în cuva robotului de bucătărie și amestecă până capătă o consistență moale.
Servește piureul simplu, cu câteva frunze de mentă, sau alături de carne.
Piure de conopidă
Dacă vrei să reduci consumul de cartofi, poţi încerca această reţetă. Un piure de conopidă cu gustul fin.
Ingrediente
- 1 căpăţână de conopidă
- 2 linguri de smântână grasă
- 1 lingură de unt
- 60 g brânză cheddar au alt caşcaval cu o aromă puternicăsare,
- Sare, piper, după gust.
Mod de preparare
Speli şi cureţi conopida, o rupi în bucheţele mai mici sau potrivite. Le pui într-un bol mare termorezistent, cu 2 linguri de smântână şi 1 lingură de unt.
Dai conopida la cuptorul cu microunde, fără să acoperi bolul, 6 minute, setând aparatul la cea mai mare putere. Amesteci pentru ca leguma să fie acoperită de amestecul de smântână şi unt. Apoi dai la cuptorul cu microunde încă 6 minute, la puterea cea mai mare.
Când e gata, scoţi bolul din cuptor şi pui conopida într-un blender de mare viteză, împreună cu brânza cheddar sau alt caşcaval tare. Pasezi până obţii un piure cremos şi omogen.
Condimentezi cu sare şi piper, după gust. Dacă vrei, ajustezi cantităţile de smântână şi unt, după preferinţă.
Piure de morcovi, rețeta
Ingrediente
- 4 morcovi mari
- 3-4 cartofi mari
- 1 litru de apă
- 50 g unt
- 50 ml lapte cald
- Nucșoară
- sare
- piper.
Mod de preparare
Curățăm morcovii și cartofii, îi spălăm, îi tăiem bucăți mari și îi punem la fiert în apă cu sare pentru circa 20 de minute.
Verificăm să fie fierți bine, scurgem apa și îi pasăm cu o ustensilă pentru piure.
Piure de păstârnac
Pasăm pastarnacul cu un mixer vertical sau la blender, adăugând treptat lapte, smântână și unt. Asezonăm cu sare și piper, după gust. La final, piureul nu trebuie să mai aibă deloc cocoloașe și să fie foarte fin. Dacă este necesar, îl dăm printr-o sită.
Ingrediente
- 500 gr păstârnac
- 100 ml lapte
- 50 gr unt
- 50 ml smântână pentru gătit
- sare, piper
Mod de preparare
Punem la încălzit laptele și smântână, în care topim untul.
Spălăm pastarnacul și îl punem la fiert. Nu este necesar să îl curățăm. În momentul în care s-a înmuiat (facem testul cu furculița), scurgem apă și lăsăm pastarnacul să se răcească puțin pentru a-l putea curața. Înlăturăm partea mai dură, din mijloc.
Punem la încălzit laptele și smântână, în care topim untul.
Pasăm păstârnacul cu un mixer vertical sau la blender, adăugând treptat lapte, smântână și unt. Asezonăm cu sare și piper, după gust. La final, piureul nu trebuie să mai aibă deloc cocoloașe și să fie foarte fin. Dacă este necesar, îl dăm printr-o sită. Merge excelent cu o friptură de vită.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook