Simona Ionescu / Redactor Șef

Arome din Deltă: sarmale de pește. Rețetă dobrogeană

Arome din Deltă: sarmale de pește. Rețetă dobrogeană
În Deltă, sarmalele de pește este o tradiție veche. Rețeta dobrogeană se face la cuptor, dar mai gustoase se fac în ceaune mari, pe plită sau la pirostrie. Sarmalele acestea se servesc alături de mămăligă și ardei iute din belșug.

Puțini români au mâncat sarmale de pește. Este un preparat care se gătește în Dobrogea. Gospodinele de acolo spun că aroma sarmalelor de pește nu se compară cu nimic altceva.

Sarmale de pește. Rețetă dobrogeană

Modul de preparare a sarmalelor de pește nu diferă de cel tradițional, din carme de porc sau amestec cu vită. Însă aromele din Deltă face acest preparat de neuitat. Sarmalele acestea se servesc alături de mămăligă și ardei iute din belșug, totul stropit cu un vin din Dobrogea.

Ingrediente

  • 2 kg pește crud (șalău, somn etc.);
  • 100 g orez;
  • 250 g ceapă;
  • 150 ml ulei;
  • pește afumat (păstrăv, crap, macrou);
  • 100 g pastă tomate;
  • 100 g pastă ardei;
  • sare, piper, cimbru.

Mod de preparare

  • Ceapa, tocată mărunt, se înăbușă în ulei, cu adaos de apă.
  • Se amestecă ceapa (rece), peștele, orezul, pasta de tomate, sarea și piperul.
  • Din compo­ziția rezultată se fac sarmalele, în foi de varză murată sau foi de viță-de-vie.
  • La fundul oalei în care vor fierbe se pun frunze de varză tăiate fin și cotorele rămase de la împachetat sau frunze de vită de vie.
  • Se așază sarmalele într-o oală, între care se pun peștele afumat și pasta de ardei și se lasă două ore la cuptor.
  • Se așază sarmalele, se pune o crenguța de cimbru, dacă aveți și se adaugă roșiile în bulion. Se pune o farfurioară deasupra sau niște scandurele, care să nu permită să se ridice la suprafață și se completează cu apă.
  • Se bagă totul la cuptor. Se lasă focul la maxim cam 30 de minute, cât să dea în clocot, apoi se reduce focul la 170-180 de grade și se lasă așa pentru 2 ore. După acest timp se verifică dacă frunza este bine fiartă. Peștele fierbe imediat, dar trebuie să fiarbă frunza.
  • Dacă varza este dulce sau sunt sarmale cu frunză de vie, se adaugă cam 200 ml vin alb sau borș,. Dacă varza este acră, nu se pune nimic pentru acrit.
  • Se servește la platou sau farfurie cu pește afumat deasupra, varză tocată mărunt și mămăligă.

Marea gimnastă Nadia Comăneci a devenit actriță. În ce film o puteți vedea

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre