Simona Ionescu / Redactor Șef

Chifle calde cu mere și scorțișoară

Chifle calde cu mere și scorțișoară
Chiflele sunt binevenite tot timpul, mai ales calde, aromate și pufoase. Când în combinație intră și alte ingrediente, rezultatul e chiar spectaculos.

Vă invităm să descoperiți azi o senzațională rețetă de chifle  cu mere și scorțișoară, foarte ușor de preparat. Prepararea lor e simplă, dar durează ecva mai multe pentru că aluatul are nevoie de timp să crească.

Ingrediente pentru chifle calde cu mere și scorțișoară

* 1 pachet de drojdie instant (7g)

* 1/2 cană de lapte la alegere

* 1 linguriță de zahăr + încă 1/4 cană de zahăr

* 2 căni de făină simplă

* 40g unt topit

* 1 ou

* 1/2 măr roșu (tăiat în cubulețe)

* 1/2 cană de măr uscat (tăiat în bucăți)

* 2 lingurițe de scorțișoară

* 2-3 linguri de sirop de arțar

* 1 linguriță de ulei

* 2 linguri de făină

* 2 linguri de apă

Mod de preparare

Se încălzește laptele, apoi se adaugă într-un bol cu 1 linguriță de zahăr. Se amestecă până se dizolvă în mare parte, apoi se presară drojdia deasupra. Așteptați un minut înainte de a amesteca drojdia și apoi lăsați să se activeze (conținutul devine spumos) timp de 10 minute.

În timp ce drojdia se acivează, combinați toate ingredientele uscate, cernând făina și scorțișoara, într-un castron mare, apoi amestecați 1/4 cană de zahăr. Se topește untul într-un castron mic, apoi se bate ușor cu oul. Adăugați acestea în castronul cu lapte și drojdie și amestecați pentru a se combina.

Adăugați încet amestecul umed în cel uscat, asigurându-vă că este bine combinat. Frământați aluatul timp de câteva minute, apoi adăugați mărul uscat și mărul proaspăt și continuați să frământați. Mărul poate face ca aluatul să fie ușor umed, așa că adăugați mai multă făină, după caz. Puneți aluatul într-un bol uns într-un loc cald timp de 45 minute – 1 oră și lăsați să crească până când se dublează în dimensiune.

Întoarceți aluatul pe o suprafață ușor presărată cu făină și frământați încă 5 – 10 minute.  Apăi se porționează aluatul în 9 – 12 chifle (în funcție de cât de mari le doriți), se pun pe o tavă de copt, apoi se lasă să se odihnească încă 30 – 45 min. Preîncălziți cuptorul la 180C. Separat se combină ingredientele pentru decor (o linguriță de ulei, cu cele 2 de făină și cu cele de apă) până când se formează o pastă groasă și se desenează o cruce peste chifle.

Coaceți chiflele timp de 15 – 18 minute (până când vârfurile li se rumenesc). Se lasă să se răcească timp de 5 minute când sunt gata.  Apoi se încălzește siropul de arțar într-o cratiță și se lasă să se reducă. Când chiflele sunt gata, pensulați glazura deasupra.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre