Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum se prepară Dinții Negresei, un desert american îmbunătățit de români

Cum se prepară Dinții Negresei, un desert american îmbunătățit de români
Pentru europeni, încă din epoca colonială și chiar mai devreme, persoanele de culoare au fost o sursă de fascinație. Ulterior, le-a fost dedicată chiar și o prăjitură care a devenit celebră la nivel global. Trendul a început în Statele Unite, unde această prăjitură este cunoscută sub numele de brownie. În România, se prepară mai ales o variantă a acesteia, numită Dinții Negresei, cu rețeta ușor îmbunătățită.

Prăjitura Dinții negresei sau Negresă (Brownie în original) este un desert popular în multe culturi, renumit pentru textura sa densă și gustul intens de ciocolată. Originile acestui desert sunt relativ obscure, dar se crede că au apărut în Statele Unite la sfârșitul secolului al XIX-lea sau începutul secolului al XX-lea. Primele rețete documentate datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Una dintre cele mai vechi rețete cunoscute apare în cartea de bucate Boston Cooking-School Cook Book, scrisă de Fannie Farmer în 1896. Totuși, rețeta din acea perioadă era mai degrabă pentru o prăjitură cu ciocolată, decât pentru ceea ce cunoaștem astăzi ca Negresă.

În deceniile care au urmat, rețetele pentru negrese au evoluat și s-au diversificat, adăugându-se diferite ingrediente și tehnici de preparare. În anii 1900, negresele au început să devină din ce în ce mai populare, fiind preparate atât acasă, cât și în restaurante și patiserii.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ANA MARIA JIVAN (@picky_smiles)

În România, Dinții negresei e o versiune specifică a desertului, cu ingrediente suplimentare și caracteristici distincte.

Rețeta românească pentru Dinții negresei

Ingrediente: 200 gr unt moale, 150 gr zahăr, 220 gr făină, 4 gălbenușuri de ou, 2 lingurițe praf de copt, 0,5 linguriță sare, 240 ml lapte rece, 40 gr cacao, esență de rom (blat); 1 borcan de 330-350 gr gem de prune, 4 albușuri, un vârf de linguriță de sare, 150 gr zahăr tos, 70 gr zahăr pudră, 1 linguriță oțet.

Mod de preparare: se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius, preferabil cu focul aprins sus și jos (dacă există opțiunea). Se amestecă cu mixerul untul moale si zaharul până se obține o spumă. Se adaugă, pe rând, pe fiecare gălbenuș, mixând bine după fiecare. Se încorporează apoi toate celelalte ingrediente pentru blat ramase. Se toarnă compoziția într-o tavă cu dimensiunile de 22 x 28 cm tapetată cu hârtie de copt și se coace blatul timp de 20 de minute.

În timp ce se coace blatul, se bat albușurile, se adaugă cele două tipuri de zahăr, în 4 tranșe, și se mixează bine până ce se obține o bezea. Se scoate prăjitura din cuptor și se întinde deasupra gemul de prune, în strat uniform, iar apoi bezeaua. Ulterior, se reintroduce prăjitura în cuptor, pentru 25 minute, la 170 grade Celsius cu ventilația pornită. Trebuie să se obțină o bezea crocanta la suprafață. Se lasă prăjitura să se răcească înainte de a o tăia.

Sursa foto: Pinterest

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre