Simona Ionescu / Redactor Șef

Prăjitura „Eva” cu glazură de ciocolată. Rețetă din caietul bunicii

Prăjitura „Eva” cu glazură de ciocolată. Rețetă din caietul bunicii
În Ardeal se pregătește des această prăjitură, aproape la toate sărbătorile din familie. De obicei, lângă ea se mai face o tavă cu o altă prăjitură cu cremă de culoare albă sau galbenă, pentru un contrast frumos pe platourile cu dulciuri.

Prăjitura Eva este mereu favorita gospodinelor care pregătesc dulceață de vișine, mai rar găsită azi în magazine. Gusturile de vișine cu ciocolata din glazură, îmbinate, dau o savoare deosebită prăjiturii.

Am găsit rețeta pentru prăjitura Eva în caietul bunicii și mi-am amintit că nu am mai făcut-o demult, fiindcă încercăm să consumăm zahăr cât mai puțin. Dar…vine Paștele și ne vom răsfăța!

Rețeta este scrisă demult, când măsurarea ingredientelor se făcea cu lingura fiindcă nu existau cântare de bucătărie. Dar, parcă este mai ușor, iar finalitatea unei prăjituri cu ciocolată și vișine este perfectă.

Ingrediente și preparare

10 linguri făină

14 linguri zahăr

4 ouă

3 linguri cacao

200 g smântână

un vârf de bicarbonat sau un praf de copt

 Se freacă zahărul cu gălbenușurile, cacaoa și smântâna. Se adaugă făina, apoi albușurile bătute spumă.

Se unge tava cu unt, se pudrează cu puțină făină. Sau puteți folosi hârtia de copt.

Se răstoarnă compoziția în tavă și se dă la cuptor la foc potrivit până când este coaptă. Verificați dacă blatul e copt cu o scobitoare. Înțepați blatul și, dacă scobitoarea nu păstrează pe ea urmă de cocă, înseamnă că blatul e copt.

După ce s-a răcorit puțin blatul, se pune dulceața de vișine sau gem de vișine deasupra. Apoi se pregătește glazura.

Glazura se prepară astfel:

150 g de zahăr, adică 7 linguri și jumătate

3 linguri cacao

 4 linguri apă

150 g unt sau margarină

Se fierbe pe marginea plitei sau la foc mic, timp de 30 de minute, zahărul, cacaoa și cele 4 linguri de apă. Când este gata se adaugă untul. Glazura de ciocolată se lasă să se răcorească după care o turnăm peste prăjitura cu dulceața de vișine.

Lăsați prăjitura să se răcească înainte de a o tăia. Seamănă ca aspect cu prăjitura „Negresa”, dar doar atât. Gustul este altul, de-a dreptul sublim.

Foto: dulciurifeldefel.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre