Simona Ionescu / Redactor Șef

Prăjitură fără făină și fără zahăr. Un deliciu neașteptat cu fructele toamnei

Prăjitură fără făină și fără zahăr. Un deliciu neașteptat cu fructele toamnei
Persoanele care țin dietă ca să slăbească sau cele cu diverse restricții sau intoleranțe, vor iubi această rețetă. Este ideală și pentru cei care suferă de boala celiacă, deoarece nu conține gluten. Și e ideală în cazul diabeticilor.

Dar mai mult decât atât, această prăjitură fără făină și fără zahăr e perfectă pentru „începătorii” în ale gătitului. Sau pentru leneși: nu trebuie măsurat nimic. totul se reglează, cum ar spune cineva, ochiometric”.

Ceea ce urmează e o prăjitură cu fructele toamnei, mai precis, cu prune. Puteți să o adaptați și cu alte fructe, însă cele zemoase sunt ideale, pentru că însiropează baza în timpul coacerii. Și, în plus, jumătățile de fruct arată frumos când prăjitura fără făină și fără zahăr este gata.

Ingrediente pentru prăjitură fără făină și fără zahăr

Fulgi de ovăz

1 -2  linguri de semințe de chia

1 – 2 linguri de semințe de in (opțional)

Scorțișoară (cât doriți, opțional)

Prune (cât mai multe – ideea e să acoperiți cu ele întreaga tavă)

Praf de copt (1 plic)

Nuci  orice tip, opțional)

Mod de preparare

Într-un vas generos puneți cantitatea dorită de fulgi de ovăz. Imaginați-vă că veți face un terci nu foarte lichid, dar care totuși curge, și care trebuie să acopere tava într-un strat de maxim un centimetru. Adăugați semințele de chia și in, scorțișoara și apoi apă, cât este nevoie, pentru a obține amestecul în consistența optimă de terci de ovăz. În final adăugați și praful de copt. Lăsați aproximativ 10 minute ca fulgii să absoarbă apa, apoi distribuiți amestecul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și nivelați ca stratul să fie de aceeași înălțime.

Puteți trânti tava de masă de câteva ori pentru ca blatul să se așeze. Apoi acoperiți totul cu prune. Scoateți sâmburii din fructe și puneți prunele întregi, una lângă alta, cât mai înghesuit. Dacă ați optat și pentru nuci, diastribuiți-le între prune. Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit la foc mediu, minim 30 – 40 de minute. Când este gata ea se retrage puțin de pe margini.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre