Simona Ionescu / Redactor Șef

Prăjitura Caraiman, un omagiu adus muntelui și regelui Carol. Rețeta a fost inventată de un bucătar la Castelul Peleș

Prăjitura Caraiman, un omagiu adus muntelui și regelui Carol. Rețeta a fost inventată de un bucătar la Castelul Peleș
Mulți bucătari s-au perindat de-a lungul vremii în bucătăria Casei Regale a României, dar puțini sunt cei care au făcut istorie. Unul dintre aceștia a fost Iosif Strassman, care a lăsat întru eternitate celebra prăjitură Caraiman, inventată la Castelul Peleș.

De origine german, , a fost elev la școala celebrului Auguste Escoffier, apoi la Cordon Bleu, la Paris. Românii îi vor fi mereu recunoscători pentru prăjitura Caraiman, inventată la Castelul Peleș.

Povestea a început în anul 1896, când a sosit în România odată cu viitoarea regină Maria și soțul său, principele Ferdinand I și împăratul Franz Ioseph și ducele de Edinburgh, Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg și Gotha, tatăl Mariei. (…) Papa bineînțeles fu găzduit în casa noastră și îmi aduc aminte că i-am făcut o ciudată rugăminte, să-și aducă cu el bucătarul. Papa a răspuns glumind, că i se ceruse adesea să ia cu el un prieten, o pușcă sau o undiță, dar că era întâia oară când fusese poftit cu bucătar cu tot, însă îl va aduce.

„Erau întotdeauna neînțelegeri cu bucătarii”

Pricina acestei rugăminți neobișnuite era că în casa noastră de curând întemeiată erau întotdeauna neînțelegeri cu bucătarii. Parcă era un făcut, nu împlineau niciodată anul la noi, și uneori mă găseam destul de încurcată, căci casa noastră era foarte mare și foarte greu de pus pe roate. (…) Generalul Robescu, șeful casei noastre, de altfel un om foarte plăcut, nu era nicidecum în stare să descurce greutățile pricinuite de meșterii culinari. (…)

Regina Maria a României. Sursă foto: monden.ro

„Un francez care se credea poet, ascundea muzicuțe în budinci”

Bucătari de toate soiurile și de toate neamurile se perindară neîncetat în primii ani. Un rus care voia să se îmbogățească prea repede, un german care era întristător de nepriceput. Un francez care se credea poet, ascundea muzicuțe în budinci și arăta cu lipsa de stăpânire a firii lui latine că nu putea suferi pe Generalul Robescu, un polonez bolnav de degerături la degete și un ceh care nu se împăca cu nevastă-sa etc. etc”, a mărturisit regina Maria în scrierile sale.

Strassman a creat tot felul de feluri de mâncare care poartă umele membrilor familiei regale

Sprijinit de regina Maria, bucătarul Strassman a reușit să facă lucrurile incredibile. A creat tot felul de mâncăruri ce poartă numele membrilor familiei regale, dar și ale oaspeților. În ceea ce privește prăjitura Caraiman, aceasta a omagiat atât muntele cu același nume, cât și pe principele Carol, care abdicase de la titlul de moștenitor. De asemenea, bucătarul Strassman a și îmbunătățit multe rețete vechi românești.

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti delicioasa prăjitură Caraiman, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 4 ouă, 66 g zahăr tos, 90 g făină. Veți mai avea nevoie de două tăvi de dimensiunile 34×24 cm. Pentru cremă e nevoie de 2 ouă, 100 g zahăr, 25 g cacao, 150 g unt, esenţă de rom. Pentru glazură se folosesc 150 g ciocolată neagră 50%, 40 g unt 80% grăsime, nucă de cocos pentru décor. Opţional: 100 g unt, 20 g zahăr pudră, colorant verde.

Mod de preparare

Potrivit informațiilor oferite de dulceromanie.ro, începeți prin a bate albușurile spumă cât mai tare. Puneți apoi în mixer gălbenușurile cu zahăr și mixați până ce se vor albi și amestecați cele două compoziții. Turnați și făină, puțin câte puțin, amestecați cu grijă și turnați într-un strat foarte subțire pe două tăvi. Introduceți la cuptor pentru zece minute. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la o temperatură de 180 de grade.

Bucătarul Iosif Strassman, inventatorul celebrei prăjituri Caraiman

Cum se prepară crema

Amestecați oul cu zahăr și cacao și puneți la bain marie, amestecând cu un tel până ajunge la temperatura de 72-75 de grade Celsius, apoi mai lăsați câteva minute. Verificați totul cu un termometru de bucătărie. După ce compoziția se îngroașă, lăsați la răcit și adăugați romul. Puneți untul la mixer și adăugați ușor, ușor în compoziția de ou. Amestecați până se încorporează totul.

Cum se montează prăjitura

Se taie blaturile în fâșii lungi de 7 cm și se umplu cu cremă. Se va obține o prăjitură înaltă și îngustă, care se va pune la rece împachetată în folie. Se va lăsa o noapte pentru ca atunci când o tăiați crema să fie tare. Pentru a pregăti glazura, puneți ingredientele într-un bol la bain marie și topiți amestecând într-una pentru a se omogeniza așa cum trebuie. Scoateți prăjitura din frigider și tăiați ușor, cu un cuțit ascuțit marginile, apoi porționați în patru părți.

Se glasează cu glazura fluidă

Fiecare bucată se va pune cu straturile vizibile în sus și se va tăia pe diagonală. Se vor lipi cele două bucăți spate în spate cu crema care a rămas și care a stat tot la frigider. Pentru a respecta originalul, puneți crema verde, frecând puțin unt cu colorant verde și zahăr pudră. Uniți cele două bucăți cu crema rezultată. Se glasează apoi cu glazura fluidă, iar la final se presară nucă de cocos. Se introduce din nou în frigider până va fi servită.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre