Simona Ionescu / Redactor Șef

E vremea lor: castraveți murați la soare. Care este trucul secret

E vremea lor: castraveți murați la soare. Care este trucul secret
Gospodinele s-au apucat deja să facă murături. Unele pun păstăi și vinete coapte pentru iarnă, altele pun castraveți murați la soare. Aceștia sunt cele mai bune murături de vară, cu usturoi, cimbru și mărar, fermentate la soare. În plus, există și un truc secret.

Există un truc care accelerează murarea acestor castraveți, o felie de pâine! Se prepară ușor, pe balcon sau pe pervaz sau în curt. În 4-5 zile aveți castraveți murați de vară.  Castraveții rămân fermi și sunt foarte aromați.

E vremea lor: castraveți murați la soare

Castraveții murați la soare sunt foarte gustoși, dar și sănătoși. Sunt minunați alături de fripturi și mâncăruri cu carne și sos sau șnițelele, chiftele.

Dacă afară este foarte cald, peste 30 de grade Celsius, castraveții se vor mura mai repede, în 3-4 zile. În ziua a treia gustați moarea (zeama) și să tăiați un capăt de castravete. Dacă este acrișor puteți să-i mutați în casă, la frigider. Dacă îi lăsăți prea mult la fermentat pot deveni prea acri.

Ingrediente

  • 1,5 kg castraveți de grădină
  • 5-6 căței de usturoi mari, tăiați în jumătăți
  • câteva rămurele de cimbru uscat
  • câteva rămurele de mărar uscat (tije)
  • opțional, un ardei iute

Mod de preparare

Saramura

  • 1,5 litru de apă
  • 2 linguri de sare (40 g)
  • o felie de pâine, care ajută la fermentare.

Ziua 1

  • Se curăță usturoiul, se taie în jumătăți. Se spălă castraveții și se îndepărtează florile uscate de la capete. Se pun la scurs într-o strecurătoare. Fiecare castravete se despică la un capăt în 2 -4 , în funcție de mărimea castravetelui.
  • Într-un borcan de 3 litri, bine spălat, se pun la fund  jumătate din rămurele de mărar și cimbru. Peste acestea, se așează castraveții ”în picioare”, pe  2 straturi. Printre ei se pun bucățelele de usturoi și un ardei iute (opțional).
  • Într-o oală se pune la fiert 1,5 litru de apă cu 2 linguri de sare. Lăsăm saramura la clocotit 2-3 minute, se lasă 15 minute la răcorit. Saramura trebuie să fie fierbinte, dar nu clocotită!
  • Se așează borcanul cu castraveți pe o tavă metalică (se poate pune și pe o lama metalică de cuțit) și se toarnă saramura caldă peste castraveți. Lama cuțitului (sau tavă metalică) au rolul de a prelua din căldură și a preveni pleznirea borcanului.
  • Restul de crenguțe de mărar și cimbru se pun deasupra castraveților și se acoperă borcanul cu o farfurioară. Se lasă 6 ore la răcorit, în casă.
  • Când s-au răcorit, deasupra castraveților se pune o felie de pâine, cât să se imbibe în saramură. Atenție! Pâinea trebuie scoasă după 24 de ore.
  • Se așează borcanul în soare, acoperit cu o farfurioară

Ziua 2

Castraveții încep să își schimbe culoarea, saramura este tulbure, semn că au început să fermenteze.

Zilele 3 – 5

Dacă vremea este caldă și ziua și noaptea, în 5 zile aveți castraveti murați. Dace se strică vremea, băgați borcanul în casă pe timpul nopții.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre