Gazpacho andaluz, rețetă spaniolă autentică de supă rece când temperaturile o iau razna. E ceva divin

Roșii coapte, castraveți, ardei și uleiul de măsline, sunt doar câteva dintre ingredientele care fac ca Gazpacho andaluz, supa tradițională din Spania să fie preparatul pe care-l veți îndrăgi în această vară. Iată cât de simplu se prepară rețeta.
Pentru a pregăti o minunăție de supă din Spania, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg de roșii coapte, 1 castravete mediu, curățat și tăiat cuburi, 1 ardei gras mediu, tăiat cuburi, ½ ceapă mică, tocată grosier.
Mai aveți nevoie de 2 căței zdrobiți de usturoi, 50 g pâine albă înmuiată în apă, 4 linguri cu ulei de măsline, 2 linguri cu oțet de vin roșu sau oțet de mere, 1 linguriță cu sare, ¼ linguriță cu piper negru proaspăt măcinat, 100 g semințe de rodie, busuioc proaspăt sau pătrunjel pentru decor.
Se spală și se taie legumele. Se curăță roșiile (opțional, prin opărire timp de 30 de secunde pentru a îndepărta coaja), castravetele și ardeiul gras și se taie în cuburi mari. Se toacă ceapa roșie grosier și se zdrobește usturoiul.
Se pune felia de pâine uscată într-un bol cu apă rece timp de 2–3 minute, apoi se stoarce excesul de lichid. Se taie o rodie pe jumătate și se scot fructele. Într-un blender, se adaugă roșiile, castravetele, ardeiul gras, ceapa, usturoiul și pâinea înmuiată.
Se mixează până se obține o consistență fină, cremoasă. Se adaugă 4 linguri cu ulei de măsline, 2 linguri cu oțet, 1 linguriță cu sare și 1/4 linguriță cu piper. Se mixează din nou timp de 30 de secunde.
Dacă este prea gros, se adaugă treptat 100–200 ml apă rece până la consistența dorită. Dacă vreți o textură și mai fină, treceți amestecul printr-o strecurătoare fină. Puneți sare, oțet și piper după gust.
Lăsați supa la frigider pentru câteva minute pentru a permite aromelor să se combine. Serviți gazpacho-ul în boluri sau pahare individuale. Presărați deasupra semințe de rodie pentru o notă crocantă și dulce-acrișoară și decorați cu câteva frunze de busuioc sau pătrunjel. Se servește cu felii de ou fiert și crutoane.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook