Simona Ionescu / Redactor Șef

Cea mai tare ciorbă bulgărească de vară. Rețeta de Tarator, ideală pentru zilele fierbinți

Cea mai tare ciorbă bulgărească de vară. Rețeta de Tarator, ideală pentru zilele fierbinți
Tarator, o ciorbă rece tradițională din bucătăria bulgărească, este un preparat ideal pentru zilele fierbinți de vară, combinând iaurtul cremos, castraveții proaspeți, mărarul aromat și nucile crocante într-un fel răcoritor și hrănitor. Vă veți îndrăgosti de această rețetă.

Populară în Balcani, această ciorbă rece, numită Tarator, este servită ca aperitiv sau fel principal ușor, perfectă pentru a combate căldura sufocantă. Iată cât de repede se prepară această rețetă.

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti această senzațională ciorbă de vară, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 500 g iaurt bulgăresc, 2 castraveți curățați și tăiați cubulețe mici sau rași, 250 ml apă rece.

Vă mai sunt necesari 2 căței de usturoi zdrobiți sau tocați fin, 2 linguri cu mărar proaspăt, 1 lingură cu ulei de măsline, ½ linguriță cu sare, 50 g nuci mărunțite, 1 linguriță cu oțet alb, cuburi de gheață.

Mod de preparare

Tarator, cea mai tare ciorbă bulgărească de vară. Rețeta ideală pentru zilele fierbinți
Tarator, ciorba de vară care se răcorește

Curățați 2 castraveți și tăiați în cubulețe mici sau dați pe răzătoare, apoi puneți într-un bol mare. Zdrobiți sau tocați fin 2 căței de usturoi pentru a elibera aroma. Tocați fin 2 linguri cu mărar proaspăt, păstrând fire pentru decor.

Mărunțiți nucile cu un cuțit sau într-un mojar și prăjiți ușor într-o tigaie uscată timp de 1–2 minute pentru a intensifica aroma. Într-un bol mare, se combină iaurtul bulgăresc cu apa rece (250–300 ml), amestecând cu un tel până se obține o consistență cremoasă, dar lichidă.

Pentru o notă acrișoară, adăugați o linguriță cu oțet 

Ajustați cantitatea de apă pentru o textură mai groasă sau mai subțire. Se adaugă castraveții tăiați sau rași, usturoiul zdrobit, mărarul tocat, uleiul de măsline și sarea. Se amestecă bine până la omogenizare. Pentru o notă acrișoară, se adaugă o linguriță cu oțet alb și se amestecă din nou.

Lăsați ciorba la frigider timp de 15–20 de minute pentru a se răci complet și a permite aromelor să se combine. Turnați apoi în boluri și adăugați 1–2 cuburi de gheață la fiecare porție. Presarați la final nuci mărunțite și câteva fire de mărar pentru decor. Serviți alături de pâine crocantă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *