Simona Ionescu / Redactor Șef

Inspirație franceză în bucătărie: geleta cu caise e desertul lunii

Inspirație franceză în bucătărie: geleta cu caise e desertul lunii
Luna iulie înseamnă o bogăție de caise și piersici. Iar acestea se transformă în deserturi fabuloase, cu puțin timp petrecut în bucătărie. Nimeni nu vrea să stea vara prea mult timp în fața cuptorului.

O rețetă de inspirație franceză care va îndulci zilele de iulie, așa se poate prezenta această galetă cu caise. Opțional, o puteți prepara folosind piersici și păstrând ingredientele și proporțiile. Ana Maria Alexandru ne învață cum să preparăm rețeta.

Ingrediente pentru galetă cu caise

Aluat:

Făină: 180 – 190 g

Zahăr: 2 linguri

Sare: 1/2 linguriță

Unt: 100 g

Apă rece: 70 ml

Umplutură:

Caise: 500 g

Zahăr: 2 linguri

Amidon de porumb: 1 lingură

Esență de vanilie

În plus:

1 linguriță amidon de porumb

1 linguriță pesmet pentru presărat pe aluat înainte de a pune fructele

Decor:

Gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte

Zahăr

Fulgi de migdale

Cum se prepară rețeta

Pentru a prepara rețeta, într-un bol, amestecăm făina cu zahărul, sarea și untul rece tăiat cubulețe. Frecați untul între degete împreună cu făina până când obțineți consistența de pesmet. Adăugați apoi apa rece (sau lapte rece, dacă preferați) și frământați ușor până când se leagă un aluat. Nu insistați prea mult. Dacă este necesar, adăugați încă o lingură de făină. Puneți aluatul într-o pungă și lăsați-l la rece în timp ce vă ocupați de caise.

Tăiați caisele și puneți-le într-un bol. Adăugați zahărul, amidonul de porumb, esența de vanilie și amestecați bine. Scoateți apoi aluatul din frigider și întindeți-l direct pe foaia de copt presărată cu puțină făină. Aluatul trebuie să fie în formă de cerc, cu marginile puțin definite.

Presărați o linguriță de amidon și o linguriță de pesmet în centrul aluatului. Puneți fructele în mijlocul aluatului. Aduceți marginile aluatului spre centru, astfel încât să acoperiți parțial umplutura. Folosind o pensulă, ungeți marginile cu gălbenușul de ou amestecat cu lapte.

Decorăm marginile cu zahăr și fulgi de migdale. Coaceți galeta cu caise în cuptorul preîncălzit la 180°C (căldură sus/jos, fără ventilație) timp de 35 – 40 minute. După coacere, lăsați galeta cu caise să se răcească complet, apoi decorați-o cu zahăr pudră și frunze de mentă. Serviți simplă sau alături de o cupă de înghețată.

Sursa: Instagram / Amesskitchen

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre