Simona Ionescu / Redactor Șef

Lasagna cu vinete la cuptor și lipii cu ierburi aromate

Lasagna cu vinete la cuptor și lipii cu ierburi aromate
Angelica Djurj, o concurentă din Borșa de meserie ajutor de bucătar a venit în ediția 13 din sezonul 8 „Chefi la cuțite”, să-i impresioneze pe cei trei chefi cu o altfel de lasagna, una cu vinete servită cu lipii de casă aromate cu ierburi, foarte gustoase.

Puțini știu că mult îndrăgita rețetă italiană de lasagna se poate prepara și altfel, cum ar fi o Lasagna cu vinete la cuptor și lipii cu ierburi aromate.

Ingrediente pentru Lasagna cu vinete la cuptor

3 vinete mari

3-4 ouă

sare și piper

200 gr făină

ulei

pentru sos:

800 gr roșii conservate

3 căței de usturoi

100 ml ulei de măsline

2 cepe

2 foi de dafin

Pentru gratinat: 300 gr mozzarela rasă, pentru pizza

300 gr parmezan ras

frunze fresh de busuioc

400 ml smântână lichidă de gătit de 30 % grăsime

5 bucăți de mozzarella în zer

100 gr unt cu peste 82 % ;

sare și piper

Pentru lipii:

500 gr făină albă

300 ml apă

4 linguri ulei

o linguriță zahăr

10 gr drojdie uscată

1 praf de sare

ierburi de Provence

Mod de preparare

Se spală vinetele, se scurg și se feliază în fâșii de 1,5 cm care se presară cu sare și se lasă la odihnit pentru a elimina sucul amărui. Se pornește cuptorul la 180 de grade. Feliile de vinete se tamponează cu prosoape de hârtie absorbante, se trec prin făină, apoi prin ouă amestecate cu sare și piper și se prăjesc în baie de ulei.

Se prepară sos de roșii. Se pune ceapa cu usturoiul la călit în ulei de măsline. Se pasează roșiile. cu ajutorul blenderului și se adaugă peste ceapă și usturoi. Sosul se fierbe la foc mic, amestecand continuu.

Asamblare și preparare lasagna de vinete

Se unge o tavă de cuptor cu unt și se pun straturi în felul urmator: un strat de vinete, unul de sos de roșii, mozazarella rasă, parmezan ras, mozzarella din zer și busuioc. Se repeta acest ciclu pana la 5 straturi. La fiecare al doilea strat se presară puțină sare. Tava cu lasagna de vinete se dă la cuptor la 180 de grade, pentru 20- 25 de minute.

Se scoate tava de la cuptor, se lasa puțin la răcit și se porționează în farfurii, apoi se mai dau farfuriile la cuptor pentru 5 minute, adăugând puțină smântână de gătit, parmezan și puțină mozarella rasă, pentru a se forma o crustă frumoasă.

Cum se prepară lipii cu ierburi de provence

Se cerne făina într-un bol și se face o adâncitură la mijloc. Între timp se încalzesc 300 ml de apă și se adaugă o linguriță de zahăr și 10 grame de drojdie. Se amestecă până se diluează drojdia și zahărul, iar amestecul se pune în adâncitura din făină. Se presară sare pe lateralul făinii din bol și se lasă 5 minute să se activeze drojdia. Apoi se frământă aluatul adăugând 4 linguri de ulei. Se pune aluatul deoparte la dospit, acoperit cu prosoape de bucătarie.

După 30 – 40 de minute se fac niște turtițe care se dau la cuptorul încins la 250 de grade pentru 5 -7 minute. Când se rumenesc pe deasupra, lipiile sunt gata. Se scot din cuptor și se ung cu pensula, cu un amestec de ulei cu ierburi aromatice. Lipiile se servesc impreuna cu lasagna de vinete, pentru a întinge cu ele în sosul de roșii.

Sursa: Chefi la cuțite

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre