Pentru a prepara aceste mini-tarte cu ceapă caramelizată aveți nevoie de numai câteva ingrediente și de puțin timp. Rețeta este delicioasă, dar mai ales simplu de făcut. Efectul, însă, este spectaculos. Veți avea senzația că vă răsfățați într-un restaurant de lux!
Ingrediente pentru mini-tarte cu ceapă caramelizată (10 – 12 porții)
- 4-5 cepe mici (pot fi și roșii, dar obligatoriu rotunde)
- 2 rulouri de aluat foietaj
- Cimbru după gust
- 150 g brânză de capră (sau alt tip) – opțional
- Nuci (orice fel)
Pentru caramelul cu oțet balsamic
- 50 g zahăr
- 25 ml apă
- 20 g unt sau ulei
- 2 ml oțet balsamic
- Un praf de sare
Mod de preparare, pas cu pas
- Tăiați ceapa în rondele de 3-4 mm grosime. Într-un recipient, dizolvați 1 lingură de sare grunjoasă în 1 litru de apă, apoi scufundați cepele și lăsați-le să se odihnească până devin moi și ușor de rulat. (Dacă omiteți acest pas, tăiați cepele mai subțiri și luați în considerare că veți avea mai puține cepe pentru fiecare mini-tartă).
- Clătiți ușor cepele, încercând să nu separați straturile, și uscați-le bine cu prosoape de bucătărie din hârtie. Tăiați aluatul foietaj în fâșii de 4-5 cm, așezați cepele tăiate pe jumătate și rulați-le pentru a forma mini-tartele ca niște trandafiri, așa cum se arată în videoclip.
- Puneți mini-tartele la frigider în timp ce pregătiți caramelul.
- Într-o cratiță, la foc mediu, dizolvați zahărul cu apa fără a amesteca, ci rotind cratița pentru a favoriza dizolvarea. Când caramelul capătă o culoare aurie, adăugați untul la temperatura camerei și sarea. Amestecați rapid și, în final, adăugați oțetul balsamic.
- Distribuiți rapid caramelul încă fierbinte în formele de brioșe (aproximativ 1 linguriță per formă). Răsturnați mini-tartele cu ceapa în jos în formele de brioșe. Pentru un rezultat și mai auriu, ungeți cu albuș sau ou.
- Coaceți mini-tartele cu ceapă caramelizată în cuptor la 180°C timp de aproximativ 35 – 40 de minute.
- Serviți ca atare sau cu puțină brânză, cimbru și nuci deasupra.
Sursa: Instagram