Poftă de pâine de casă? Încercați lipiile tradiționale turcești, vechi ca istoria. Cum se face o bazlama

Poftă de pâine de casă? Încercați lipiile tradiționale turcești, vechi ca istoria. Cum se face o bazlama
Dacă v-ați săturat de pâinea de la supermarket și vreți ceva cu totul și cu totul deosebit, lipiile tradiționale turcești sunt tot ce vă trebuie. Rețeta e fantastică.

Ce spuneți de Bazmala, celebrele lipii tradiționale turcești? Veți avea pe masă cea mai gustoasă pâine.

Se prepară dintr-un aluat care include iaurt și drojdie, se lasă o oră la dospit, apoi se coc la tigaie. Sunt pur și simplu un deliciu, alături de un humus de la mama lui sau savurate cu orice aveți poftă.

Ingrediente necesare

Pentru a pregăti faimoasele lipii turcești, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 500 g făină, 25 g proaspătă sau 7 g drojdie uscată, 1 linguriță cu zahăr, 150 ml apă călduță, 250 g iaurt grecesc, 20 ml ulei, 10 g sare.

Mod de preparare

Aluatul pentru lipiile turcești se prepară foarte simplu, ca orice aluat clasic pentru pâine. Dați făina printr-o sită ca să nu existe nici o impuritate. Puneți apoi într-un bol și în mijlocul făinii așezați drojdia amestecată cu zahărul. Dacă alegeți drojdie proaspătă atunci trebuie să o fărâmițați și să amestecați cu zahărul până se va lichefia.

Lipiile tradiționale turcești, o nebunie pentru această vară

Lăsați o oră la dospit, la temperatura camerei

Dacă optați pentru drojdie granulată, se pune direct. Puneți apoi apă călduță și amestecați bine până ce se va omogeniza. Se va lăsa maiaua de drojdie să se activeze timp de zece minute. Adăugați apoi iaurtul și amestecați din nou. Treptat, puneți și uleiul și sarea și frământați bine. Când totul devine compact și aluatul nu se mai lipește de mâini, acoperiți cu un prosop și lăsați o oră la dospit, la temperatura camerei.

Cum se modelează lipiile

Când observați că aluatul s-a dublat în volum, împărțiți în 8-10 bucăți de mărimi egale. Prima dată se fac sub formă de bile, apoi se vor întinde cu sucitorul pe masă presărată cu făină. La final, trebuie să arate ca niște discuri, a căror margine se adună spre centru și se presează cu degetele.

Întoarceți aluatul și modelați din nou sub formă de bile. Puneți pe un tocător de lemn, acoperiți din nou cu un prosop și lăsați la dospit încă 20 de minute. Întindeți din nou cu sucitorul sub formă de discuri, având grijă ca diametrul să fie cât al tigăii. Puneți în tigaie bine încinsă până se rumenesc.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre