Julius Roberts, a cărui carte de bucate este bestseller în Marea Britanie, a dezvăluit cele trei secrete ale unui pui fript perfect. Acestea sunt, conform chef-ului, carnea suculentă, pielea maronie și bine sărată și, cel mai important, mult sos. Iar rețeta lui de pui cu tarhon la cuptor le conține cu succes pe toate trei.
Tarhonul, multă smântână, dar și o cantitate adecvată de muștar, toate combinate cu sosuri de gătit, usturoi și vin, creează o explozie de gust cu adevărat epică, spune bucătarul.
Ingrediente pentru cinci porții:
1 pui
3 linguri ulei de măsline
1 căpățână de usturoi
250 ml smântână de calitate
20 g tarhon proaspăt, tulpinile îndepărtate, tocat mai gros
1 lingură generoasă de muștar Dijon
un pahar generos de vin alb sec
Mod de preparare:
1. Preîncălziți cuptorul la 240C/220C cu ventilator/gaz 9 și începeți prin a pregăti puiul. Pentru a face acest lucru, întoarceți-l și tăiați de-a lungul unei laturi a coloanei vertebrale, de la dos la gât. Întoarceți-l, deschideți cele două părți și apăsați pentru a-l netezi. Așezați-l într-o tavă de copt mare, cu margini înalte, condimentați generos cu sare pe ambele părți și lăsați-l timp de o oră la temperatura camerei pentru a-și pierde răceala din frigider.
2. Când este gata, picurați pielea generos cu ulei de măsline și masați-l în toate crăpăturile și cutele sale. Curățați usturoiul și ascundeți cățeii sub pui, apoi coaceți timp de 20-30 de minute până când pielea începe să se îngălbenească. Între timp, amestecați smântâna, tarhonul și muștarul într-un castron și condimentați bine cu sare și piper.
3. După 20-30 de minute, reduceți temperatura cuptorului la 160C/140C cu ventilator/gaz 3, scoateți puiul și turnați vinul în tavă. Apoi, turnați crema de tarhon peste tot puiul și puneți-l înapoi în cuptor pentru 30-40 de minute până când este gata. Pentru a vă da seama când este gata, verificați partea cea mai adâncă a coapsei cu o scobitoare.
4. Scoateți din cuptor și lăsați-l să se odihnească timp de 15 minute, acoperit cu folie sau șervet de bucătărie. Tăiați direct în tavă și serviți cum doriți, cu mult sos și usturoi, și o salată verde proaspătă, dreasă cu lămâie.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook