Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețete pentru crutoane. Le poţi folosi în supe, salate reci şi calde

Rețete pentru crutoane. Le poţi folosi în supe, salate reci şi calde
Pentru mulţi, crutoanele înseamnă simple bucăţele de pâine prăjită. Însă, dacă pui unt, uleiuri, condimente şi ierburi care le vor transforma în delicioase garnituri pentru supe, supe-creme de legume, salate reci şi calde.

Crutoanele sunt o garnitură excelentă pentru salatele verzi și le puteți adăuga în ultimul moment, pentru a împiedica umezirea lor.

Rețete pentru crutoane

Crutoanele sunt foarte săţioase comparativ cu pâinea proaspătă şi sunt uşor de preparat. În plus, se fac din pâinea veche pe care, cel mai probabil, ați fi aruncat-o.

Crutoane cu usturoi

Va trebui să alegeți o pâine veche de cel puțin o zi pentru această rețetă de crutoane cu usturoi. Va fi mai ușor să o tăiați și își va păstra forma mai bine.

  • 5 căni cu cubulețe de pâine
  • 2 linguri de unt nesărat
  • 2 linguri de ulei de măsline extra-virgin
  • 2 căței de usturoi, curățați și pisați
  • 1 lingură de pătrunjel verde proaspăt, tocat mărunt (sau 1 linguriță de pătrunjel uscat)
  • 1/4 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de piper negru proaspăt măcinat.

Mod de preparare

  • Într-o tigaie mică, se combină 2 linguri de unt, 2 linguri de ulei de măsline extra-virgin, 2 căței de usturoi pisați, 1 lingură de pătrunjel verde proaspăt tocat, 1/4 linguriță de sare și 1/4 linguriță de piper negru proaspăt măcinat.
  • Se dă focul la mediu, până când se topește untul. Se amestecă bine ingredientele, după care se ia compoziția de pe foc, lăsând aromele să infuzeze uleiul, în timp ce tăiați pâinea.
  • Pâinea se taie în cuburi micuțe. Nu se dă la o parte coaja. Aceasta adaugă varietate și un gust mai delicios crutoanelor.
  • Se transferă bucățelele de pâine într-un bol mare. Se pune ulei de măsline condimentat peste pâinea tocată și se amestecă bine până când cuburile de pâine au un strat uniform de ulei.
  • Se preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius și se pune o foaie de copt într-o tavă de cuptor.
  • Se împrăștie cuburile de pâine îmbibate în ulei aromat într-un singur strat, pe foaia de copt, și se lasă la cuptor pentru aproximativ 20 de minute sau până când devin aurii și crocante.
  • Se servesc cu salata preferată.

Crutoane mediteraneene

Sunt perfecte cu o supă de roşii sau cu o salată caprese.

  • 200 g pâine veche de 1-2 zile, tăiată cubuleţe
  • 3-4 linguri ulei de măsline
  • 1/2 linguriţă sare
  • 1/2 linguriţă busuioc uscat
  • 1/2 linguriţă oregano uscat.

Amesteci toate condimentele cu uleiul şi le pui peste crutoane, într-un bol. Omogenizezi, pui pâinea la uptor, la foc mediu, până ce crutoanele sunt aurii.

Crutoane picante

Sunt bune într-o salată cu brânză de capră.

Foto: bucataras.ro
  • 200 g pâine veche de 1-2 zile, tăiată cubuleţe
  • 2 linguri ulei
  • 1 linguriţă seminţe de chimen
  • 1 linguriţă boia iute
  • 1 linguriţă miere
  • 1/2 linguriţă sare
  • 1/2 linguriţă piper.

Combini toate ingredientele, le amesteci cu bucăţelele de pâine şi le dai la cuptor până se rumenesc.

Crutoane aromate

Pot fi mâncate cu supe-creme de legume (supe neutre: dovlecel, cartof)

  • 200 g pâine veche de 1-2 zile, tăiată cubuleţe
  • 30 g unt topit şi răcit
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 2-3 fire usturoi verde
  • 1/2 linguriţă sare
  • 1/2 legătură pătrunjel.

Mărunţeşti în blender pătrunjelul şi usturoiul, apoi le amesteci cu untul topit şi răcit, uleiul de măsline şi condimentezi cu sare. Stropeşti pâinea şi o rumeneşti la foc mediu într-o tigaie antiaderentă, amestecând constant.

Crutoane exotice

Se potrivesc într-o salată caldă cu legume şi muşchi de vită la grătar.

  • 200 g pâine veche de 1-2 zile, tăiată cubuleţe
  • 1 lingură ulei de susan
  • 1 lingură ulei vegetal
  • 3 linguri sos de soia
  • 1/2 linguriţă fulgi de chilli.

Combini ingredientele şi stropeşti pâinea, apoi o coci în cuptor până devine crocantă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre