Simona Ionescu / Redactor Șef

Vinetele Imam bayildi, cel mai faimos preparat al bucătăriei turcești. Rețeta care nu trebuie ratată

Vinetele Imam bayildi, cel mai faimos preparat al bucătăriei turcești. Rețeta care nu trebuie ratată
Originea acestui preparat culinar cu vinete se pierde în istorie, fiind considerat un produs al bucătăriei imperiale care a influențat o mare parte a Orientului Mijlociu și Balcani. Legenda spune că un imam, un lider religios musulman, copleșit de gustul divin al rețetei pregătite de soția sa, a leșinat de plăcere.

O altă legendă sugerează că șocul imamului nu a venit din gustul rețetei speciale, ci din costul exorbitant al ingredientelor, în special al uleiului de măsline folosit în cantități generoase, considerat un lux în acele vremuri. Dintr-o vară specială nu trebuie să lipsească un delicios imam bayildi.

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti un imam bayildi ca în Turcia, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

3 vinete, 3 lingurițe cu sare, ½ cană cu ulei de măsline, 3 cepe tăiate în felii subțiri. Vă mai sunt necesare 6 căței de usturoi, 3 roșii decojite și tocate mărunt, o linguriță cu zahăr, sucul unei lămâi mari, sare și piper după gust, 1 cană mare cu apă.

Mod de preparare

Cu ajutorul unui cuțit de legume, îndepărtați fâșii din coaja vinetelor, la o distanță de aproximativ 2,5 cm una de alta, pentru a forma un model în dungi. Tăiați fiecare vânătă pe lungime, în două.

Faceți 3 tăieturi diagonale în partea tăiată a jumătăților de vânătă. Presărați sare pe vânătă, introducând-o în tăieturi. Așezați vânăta, cu partea tăiată în jos, pe prosoape de hârtie și lăsați 30 de minute, pentru a se scurge excesul de lichid.

Adăugați zahăr și suc de lămâie, după gust

Imam bayildi, cel mai faimos preparat al bucătăriei turcești. Rețeta care nu trebuie ratată
Imam bayildi, preparatul care te unge pe suflet

Preîncălziți cuptorul la 175 grade. Încălziți 1/4 cană cu ulei de măsline într-o tigaie la foc mediu. Adăugați ceapa și căliți până devine translucidă. Adăugați usturoiul și continuați să căliți până ce se înmoaie complet, dar aveți grijă să nu se rumenească.

Adăugați roșiile și fierbeți la foc mic timp de 5-7 minute, până se înmoaie puțin. Puneți apoi zahărul și sucul de lămâie, după gust, sare și piper. Luați de pe foc și puneți deoparte.

Acoperiți vasul cu folie de aluminiu

Clătiți jumătățile de vinete, uscați și așezați cu partea tăiată în sus, într-un vas de copt. Acoperiți fiecare jumătate de vinete cu amestecul de ceapă și roșii, apăsând puțin amestecul în crestături, turnați 1 cană de apă în vasul de copt. Stropiți vinetele cu uleiul de măsline rămas.

Vasul se acoperă cu folie de aluminiu sau capac și se introduse în cuptor. Se lasă până când vinetele sunt complet moi. Preparatul se scoate apoi din cuptor, se lasă la răcit și se consumă la temperatura camerei.

Sursă foto: www.sbs.com.au

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *