Simona Ionescu / Redactor Șef

Din nou întrebarea: există viață pe Marte? Ce au descoperit oamenii de știință

Din nou întrebarea: există viață pe Marte? Ce au descoperit oamenii de știință
Mulți oameni visează să locuiască pe planeta roșie Marte. Dar, dacă se întâlnesc acolo cu niște omuleți verzi? Ce au descoperit oamenii de știință.

Omuleți mici, verzi, cu gâtul lung. Asta cred foarte mulți oameni despre extratereștrii marțieni, după ce au văzut filme SF. Planeta roșie a fost cercetată de oamenii de știință care acum au făcut descoperiri noi.

Din nou întrebarea: există viață pe Marte?

Oamenii de ştiinţă susţin că au descoperit o zonă pe Marte care ar fi găzduit cândva viaţa, exact aşa cum este şi pe Pământ, scrie evz.ro.

Suprafața planetei Marte este fără îndoială un mediu nelocuibil în primul rând pentru că este un loc extrem de rece. Doar vârtejuri de praf cutreieră suprafața sa aridă, iar apă este înghețată în permanență, după cum spun cei care au cercetat până acum imaginile din ultimii 50 de ani, adunate din mai multe expediții.

La 28 noiembrie 1964, a fost prima navă spațială care a vizitat Marte, cea mai mare apropiere de planetă având loc la 15 iulie 1965. Mariner 4 a detectat slaba centură de radiații marțiene, măsurată la aproximativ 0,1% din cea a Pământului și a surprins primele imagini ale unei alte planete din spațiul profund.

Planeta Marte: căldura ar proveni din interiorul planetei

Însă, dovezi că apa curgea cândva și inunda suprafața planetei continuă să apără. Prezența apei lichide înseamnă că planeta Marte a găzduit cândva viața așa cum o ştim, însă rămâne o întrebare arzătoare: cum ar fi putut Marte să fie destul de caldă, în zilele de la începutul sistemului solar, atunci când tânărul Soare era mai slab și rece?

Noile cercetări au găsit un răspuns: căldura geotermală ar fi provenit din interiorul planetei, astfel că regiunea cea mai favorabilă vieții ar fi fost în subteran.

”Chiar dacă gazele cu efect de seră precum dioxid de carbon și vaporii de apă sunt eliberați în atmosfera marțiană timpurie în timpul simulărilor computerizate, modelele climatice se chinuie să susțină pe termen lung căldura și umiditatea pe Marte”, a declarat Lujendra Ojha, om de știință la Rutgers University-New Brunswick, citat de evz.ro.

Chiar și în zilele noastre, Marte este un loc foarte rece, primind doar 43% din fluxul solar pe care îl primește Pământul. Temperatura sa medie este mult mai scăzută decât cea a Terrei, în jur de – 63 grade Celsius.

Trei noi misiuni pe Marte

Trei noi misiuni pe Marte au fost lansate în iulie anul curent, urmând să ajungă în februarie 2021. Poate că suntem foarte aproape să obținem mai multe răspunsuri, mai spune expertul Lujendra Ojha.

Posibilitatea ca planeta Marte să se fi încălzit din interior nu este o idee nouă, iar alte cercetări cu ajutorul tehnologiei sonar sugerează că apa lichidă este încă prezentă în subteran pe Marte și în ziua de azi.

Totuși, oamenii de știință cred că lacurile subterane de pe Planeta Roșie ar fi extrem de sărate, având în vedere că salinitatea scade punctul de îngheț al apei, scrie Science Alert.


Povestea celei mai bune soprane a lumii. E româncă și a luat Oscarul pentru Operă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre