Documentar extraordinar. Cazul celor doi studenți la medicină uciși la Iași s-a repetat. Asemănările sunt șocante

Documentar extraordinar. Cazul celor doi studenți la medicină uciși la Iași s-a repetat. Asemănările sunt șocante
Doi studenți la medicină au fost uciși cu multiple lovituri de cuțit, la Iași, în propia lor casă. Suspectul, un coleg de origine marocană, Ahmed Sami El Bourkadi. Înfiorătoarea crimă a avut loc anul trecut, în decembrie, iar o altă crimă, mai înfiorătoare, a avut loc în urmă cu aproape 5 săptămâni.

O nenorocire a șocat SUA, la fel cum crima de la Iași a șocat România (Mai multe detaii despre acest caz, aici!).

Nu există un suspect și nu există niciun motiv evident, astfel că nu e de mirare că toată America este cuprinsă de întrebarea: Cine a ucis cu sălbăticie patru prieteni în timp ce dormeau?

Asemănările sunt IREALE

Patru studenți au fost înjunghiați mortal în casa lor închiriată din orașul american Moscova. Medicul legist a notat în raportul autopsiilor că, probabil, toți patru dormeau atunci când au fost uciși.

Ethan, 20 de ani, Madison, 21 de ani, Xana, 20 de ani și Kaylee, 21 de ani, urmau o facultate în orașul universitar pitoresc Moscova, din nordul Idaho, SuA.

Kaylee s-ar fi plâns, spun surse din cadrul anchetei, că a fost urmărită de un „hărțuitor”.

O POZĂ ar putea fi „motivul” crimei

Într-o fotografie postată de una dintre cele patru victime, Kaylee o are pe umeri pe prietena ei Madison Mogen – iar o altă colega de casă, Xana Kernodle, se îmbrățișează cu iubitul ei, Ethan Chapin.

„Mă simt o fată norocoasă, fiind înconjurată de acești oameni în fiecare zi”, a scris Kaylee în dreptul pozei postate pe rețelele sociale.

Ultima fotografie a celor patru victime

În dimineața de după ziua în care a fost publicată poza de mai sus, pe 13 noiembrie adică, cei patru au fost găsiți morți. Astăzi, la peste o lună de la înfiorătoarea crimă, poliția nu are nicio pistă și niciun motiv clar. Tot ce pot bănui este că imaginea de mai sus a fost un imbold pentru persoana care i-a ucis cu sânge rece.

Criminalul a acționat într-un mod extrem de brutal

Potrivit medicului legist, dr. Cathy Mabbutt, criminalul a folosit un cuțit „destul de mare”. „Trebuie să fie de dimensiuni mari pentru a produce asemenea răni și pentru a ucide consecutiv patru oameni”, a spus legistul.

Într-un interviu, doctorul a descris rănile ca fiind ample, ca și cum ar fi fost sfâșiați, iar unele „arătau ca niște găuri mari, deschise”. Cel puțin una dintre victime prezenta răni de autoapărare, ceea ce sugerează că una dintre victime s-a trezit atunci când a fost atacată.

„E un caz extrem. În plus, noi nu prea avem, aici, omoruri, cu atât mai mult patru”, a mai spus legistul. „Sunt medic legist de 16 ani. . . am avut mai multe crime în trecut, dar nimic, nimic de genul acesta”, a completat dr. Cathy Mabbutt.

Ora atacului a fost stabilită: între 3 și 4 dimineața.

Băiatul ar fi trăit dacă nu rămânea peste noapte la iubita lui

Ethan Chapin nu locuia în acea casă, însă în acea zi a decis să petreacă noaptea alături de iubita lui, Xana. În casă se mai aflau două persoane, care dormeau în dormitoarele de la demisol.

În casă se mai aflau două persoane care nu doar că au scăpat cu viață, dar pretind că nu au auzit nimic!

Poliția a fost alertată la prânz a doua zi, în jurul orei 12.00.

Cei care au sunat la 911 au apelat de pe telefoanele celor doi co-locatari, și au spus dispeceratului că o persoană e în stare de inconștiență.

Potrivit anchetatorilor, tineri care au scăpat ar fi dormit buștean în timpul crimelor.

E vorba de un băiat și o fată, a căror identitate a fost ținută secretă de poliție timp de două săptămâni. Dylan Mortensen și Bethany Funke au dezvăluit chiar ei că au fost în casă atunci când a avut loc masacrul, mărturisind asta în timpul unui memorial.

Poliția nu consideră că există un motiv pentru a-i suspecta pe cei doi și și-au orientat atenția către diverse persoane din oraș care cu care victimele au intrat în contact în ultima perioadă.

O vânătoare de fantome, toți aceștia fiind scoși rapid de pe lista suspecților. Mai mult, Poliția orașului Moscova a luat, până acum, cel puțin 150 de declarații de la diverse persoane – colegi, vecini, prieteni, rude etc.

O lună mai târziu, niciun motiv, niciun fir de urmărit. Autoritățile fac acum apel la public, prin intermediul televiziunilor, pentru ajutor în rezolvarea misterioasei crime.

Cei doi „supraviețuitori” din casa groazei au chemat prieteni, înainte să cheme poliția

Poliția a emis un comunicat în care a dezvăluit faptul că băiatul și fata care se aflau în casă în timpul crimelor au alertat prima oară niște prieteni, atunci când, spun ei, au găsit una dintre victime „inertă”.

Au vrut să cheme ajutor, au spus autoritățile în comunicat, crezând că persoana respectivă doar a leșinat. Mai multe persoane au vorbit la telefon cu dispecerul atunci când s-a apelat la numărul de urgență 911.

Poliția nu a găsit niciun semn de intrare forțată sau de deteriorare la casa închiriată, care avea o ușă din față cu un sistem de intrare codificat despre care vizitatorii spuneau că era rar activat, precum și o ușă glisantă din sticlă în bucătăria mare și camera de zi din spatele casei.

Din nou, chiar și în acest context, poliția susține că nu există motive pentru a crede că vreuna din persoanele prezente în casă ar fi fost implicată în crime.

Gafele autorităților care au pus lumea pe jar

După patru săptămâni, șocul americanilor s-a transformat în furie și teamă. Orașul cu 25.000 de locuitori fierbe, deoarece poliția nu a reușit să identifice un suspect sau un motiv.

Inițial, poliția a spus că nu există nicio amenințare pentru comunitatea mai largă. Apoi a retras această declarație, trei zile mai târziu, și acum spune că „se pare că a fost un atac țintit”.

Primarul Moscovei, Art Bettge, a tulburat și mai mult apele, numind-o inițial „crimă pasională” și mai târziu admițând că era doar o posibilitate.

Steve Goncalves, tatăl lui Kaylee, este atât de descurajat de ancheta oficială, încât a angajat un detectiv privat care să se apuce de vânătoarea ucigașului.

Săptămâna aceasta, șeful poliției din Moscova, James Fry, el însuși un absolvent al universității, a plâns într-un interviu TV, insistând: „Acest caz nu se răcește. . . Sunt un tată cu fiice și este greu – suntem oameni”.

Mulți dintre cei 9.000 de studenți ai universității au refuzat să se întoarcă în campus după recenta vacanță de Ziua Recunoștinței, în timp ce cei care au rămas se închid în camerele lor, își baricadează ferestrele sau stau în ture de veghe noaptea.

Mulți se plimbă doar în grupuri și evită să se aventureze după întuneric. Cel puțin un tată a recunoscut că i-a dat fiicei sale o armă de foc, pentru autoapărare.

Americanii sunt extrem de impresionați de poveștile de viață ale victimelor

Cazul este unul care intrigă în acest moment America, și, totodată, fascinează. Mulți cred că cei doi colegi au fost implicați, pe când alții cred că cei patru au căzut pradă unui psihopat care s-a documentat temeinic în a săvârși „crima perfectă”.

Zach Wilkinson/The Moscow-Pullman Daily News via AP

În plus, titrează presa americană, fascinația se datorează în mare parte faptului că atât de mulți oameni pot relaționa cu povestea de viață a victimelor: patru tineri din clasa de mijloc care își croiesc un viitor urmând o universitate de stat.

Dincolo de faptul că locuitorii aveau reputația de a organiza petreceri zgomotoase, nu există încă niciun indiciu de droguri sau orice altă activitate criminală în spatele crimelor.

Tatăl uneia dintre victime spune pe unde a intrat criminalul în casă

Steve Goncalves, care a vorbit cu anchetatorii, a spus mass-mediei propriile teorii despre ceea ce s-a întâmplat.

El crede că fiica lui ar fi putut fi ținta principală, deoarece rănile ei au fost mai brutale decât cele aduse celei mai bune prietene a ei Madison Mogen, întinsă lângă ea în pat.

Kaylee s-a plâns, de asemenea, că a fost urmărită de un „hărțuitor” – deși poliția spune că nu a putut să dovedească acest lucru.

Domnul Goncalves a mai spus că ucigașul a intrat în casă prin ușile glisante de sticlă din spatele clădirii – și mulți dintre detectivii amatori care examinează dovezile online sunt de acord cu el.

Folosind fotografii de pe Google Maps, ei au propus un scenariu înfricoșător în care ucigașul ar fi putut sta neobservat într-un șir de copaci din apropiere și ar fi putut privi direct în dormitor.

S-ar putea să nu fi fost încuiate, deoarece era, până la urmă, o casă de studenți.

Crimă copiată dintr-un film arhicunoscut?!

Profesorul Joseph Scott Morgan, expert în criminalistică la Universitatea de Stat din Jacksonville, a declarat că prezența profilelor comportamentali FBI în anchetă indică faptul că echipa caută asemănări cu alte cazuri.

Asta ar putea însemna un ucigaș în serie, iar experții au subliniat deja două cazuri care au vizat, anterior, studentele în casele lor.

Profesorul Morgan a spus că s-au făcut paralele „destul de izbitoare” cu cazul „Gainesville Ripper” din 1990, care a inspirat filmul de succes de la Hollywood „Scream”.

Poate fi doar o coincidență bizară, dar departamentul de film al universității a organizat o proiecție a filmului Scream la un cinematograf din Moscova cu doar o lună înainte de crime.

Caracteristicile criminalului

Fostul profiler al FBI, Mary Ellen O’Toole, a spus că ucigașul trebuie să fie cineva care se simte „confortabil” să folosească un cuțit mare și, având în vedere densitatea mare a populației în zonă, „a avut experiență în a intra fără teamă în casele străinilor”.

Despre victime

Madison Mogen studia marketing și spera să călătorească în jurul lumii după absolvire, care ar fi avut loc anul viitor.

Kaylee Goncalves, cea mai bună prietenă a ei încă de la școala gimnazială, plănuia să se mute în Texas, după ce i s-a promis un loc de muncă într-o firmă de marketing din Austin.

Ethan Chapin a jucat baschet. El și iubita lui, Xana Kernodle, își plăteau cu mari eforturi facultatea, lucrând în ture ca ospătari la un restaurant local grecesc.

 

Recomandarile noastre