Dodi Al Fayed, arhitectul propriei sale morți și a Dianei. „Nu-mi voi ierta niciodată că am fost de acord cu planul. El ar fi fost încă în viață dacă nu eram eu”

Dodi Al Fayed, arhitectul propriei sale morți și a Dianei. „Nu-mi voi ierta niciodată că am fost de acord cu planul. El ar fi fost încă în viață dacă nu eram eu”
Dacă Mohamed Al Fayed nu ar fi fost de acord ca Dodi să o scoată pe Diana de la Ritz, acum cei doi ar fi fost în viață. Tatăl lui Dodi Al Fayed s-a învinovățit mereu după moartea cuplului.

După ce fiul său, Dodi Al Fayed și iubita lui, Diana, au murit în urma cumplitului accident, Mohamed Al Fayed și-a făcut procese de conștiință.

Un fost redactor The Sunday Times povestește cum era celebrul miliardar Mohamed Al Fayed cu adevărat, în perioada în care și-a propus să devină un mogul media. Jurnalistul susține că „socrul” prințesei Diana știa cum să curteze pe cineva, atunci când vroia să obțină ceva. Și suferea de un mic „defect”: nu avea mare capacitate de atenție.

„Ca parte a introducerii mele în lumea lui Mohamed, am fost dus să văd casa Windsor”

„Mi s-a arătat un apartament imens și extravagant, care era locul meu de cazare pentru următoarele două zile. M-am întâlnit cu el în dimineața următoare. La o cafea, mi-a explicat cum achiziționa active media – relansase revista Punch și deținea un post de radio – dar ceea ce își dorea cu adevărat era un ziar național. (…)

Ca parte a introducerii mele în „lumea lui Mohamed”, am fost dus să văd casa Windsor, un edificiu magnific la marginea vastului Bois de Boulogne din Paris. Era în mod clar mândru de restaurarea sa costisitoare și, pentru acest ochi neavizat, părea că a făcut o treabă excelentă. (…)

Biroul lui Dodi Al Fayed, plin de „jucării pentru băieți”

Întors la Londra, am acceptat o consultanță de la el. M-a dus la noul meu birou, peste drum de Brompton Road, lângă Harrods. Era plin de „jucării pentru băieți”, machete de mașini de Formula 1 și avioane private. Nu existau dosare sau hârtii. Într-adevăr, nu existau semne că acolo s-ar fi făcut vreo muncă.

Mohamed Al Fayed s-a simțit mereu vinovat de moartea fiului său

„Acesta este biroul lui Dodi. Nu pot accepta asta”, am spus.  „Nu-ți face griji. Nu-l folosește niciodată. E o risipă de spațiu când vine vorba de muncă”, a spus acesta”, susține jurnalistul.

Nu era un tată iubitor

Gazetarul mărturisește că Mohamed nu era un tată atât de iubitor și s-a plâns că „Dodi petrecea prea mult timp în Los Angeles, trăind dintr-o subvenție lunară generoasă din partea tatălui său, pentru care el nu făcea nimic”. După ce a murit însă, Mohamed i-a arătat fiului său o dragoste imensă. „A fost o pierdere care i-a adus o suferință insuportabilă și prelungită”, mai spune ziaristul.

Cum era Dodi Al Fayed în realitate

Jurnalistul a avut și onoarea de a-l cunoaște pe Dodi în persoană, pe care l-a caracterizat ca fiind mereu politicos și fermecător. Dar, „odată ce treceați de întrebările politicoase rituale despre sănătatea celuilalt, epuizai cam toate posibilitățile de conversație”.

În schimb, un prieten de-al ziaristului, celebrul fotograf Terry O’Neill, care-l cunoștea bine pe fiul lui Mohamed l-a avertizat: „Da, este, dar nu te urca niciodată în spatele unei mașini cu el. Nu face altceva decât să strige la șofer să meargă mai repede. Este înfricoșător”.

Mohamed folosea pastile pentru performanțe sexuale

În ceea ce-l privește pe Mohamed, jurnalistul spune că era departe de un „monstru”, cum îl vedeau mulți: „Era un original: întotdeauna generos, adesea amuzant, de încredere, conștient, chiar și de absurditățile sale. Rareori îl lăsam fără o pastilă sau o poțiune care mă asigura că va duce la o îmbunătățire masivă a performanțelor sexuale (în ciuda protestelor obligatorii că, firește, nu aveam nevoie!) și încă un ursuleț de pluș Harrods. Era, fără îndoială, excentric – și paranoic”.

Mohamed avea 80 de agenți care asigurau protecție non stop la proprietățile sale

Pentru că avea destul de mulți dușmani, Mohamed și-a angajat peste 80 de agenți de pază care aveau grijă de proprietățile sale. Iar atunci când pleca, mașina în care se afla era blindată și flancată de alte două automobile pline cu gărzi de corp. „Avea un detașament de protecție care rivaliza cu cel al primului ministru.

Îmi amintesc că odată am călătorit cu el de la apartamentul său din Park Lane până la Harrods – o călătorie de mai puțin de un kilometru și jumătate – într-un Mercedes blindat, cu un Range Rover în față și un altul în spate, ambele pline de gărzi de corp.

„Purta chiar și cravate cu clips care se desprindeau în mâinile unui atacator dacă acesta încerca să-l stranguleze”

Mi-a spus odată că avea în jur de 80 de agenți de pază pe statul de plată (Harrods) pentru a asigura protecție non-stop la numeroasele sale proprietăți. Având în vedere toți dușmanii pe care și i-a făcut, din Haiti până în Orientul Mijlociu și nu numai, în timp ce urca pe scara de susținere, poate că avea motive întemeiate să-și ia securitatea în serios.

Purta chiar și cravate cu clips care se desprindeau în mâinile unui atacator dacă acesta încerca să-l stranguleze. (…) Biroul său era măturat în mod regulat de microfoane și, când îl vizitam, arăta adesea spre ultimul etaj al unui bloc de birouri de peste drum și mă asigura că acolo îl spiona MI6”, a povestit ziaristul.

„Dodi a venit cu planul caraghios de a scăpa de paparazzi”

Când Dodi și Diana au fost omorâți, jurnalistul i-a prezentat condoleațe. Era împovărat de durere, un suflet pierdut. Mohamed i-a povestit cum a decis Dodi să fugă pe la intrarea din spate a hotelului Ritz, unde el și Diana aveau apartamentul imperial.

Cum era Mohamed Al Fayed în realitate

Chiar dacă agenții i-au spus că nu vor face nici un pas fără acordul tatălui său. Și atunci și-a sunat tatăl. Inițial, Mohamed Al Fayed i-a spus să se relaxeze alături de Diana, pentru că sunt în siguranță. Dar Dodi a menționat că prințesa era neliniștită din cauza paparazzilor adunați afară.

„Nu-mi voi ierta niciodată că am fost de acord cu planul lui Dodi. El ar fi fost încă în viață dacă nu eram eu”

„El a vrut să le dea papucii și să o ducă în intimitatea și anonimatul apartamentului său de pe Champs-Elysées. La urma urmei, aceasta ar fi fost ultima lor noapte împreună pentru o perioadă de timp și dorea ca Diana să plece doar cu amintiri fericite. Mohammed a cedat în fața fiului său. S-a uitat la mine cu o lacrimă în ochi în timp ce îmi povestea și a spus: „Nu-mi voi ierta niciodată că am fost de acord cu planul lui Dodi. El ar fi fost încă în viață dacă nu eram eu”.

„Prințesa Poporului a avut o moarte tragică, dar ciudat de prozaică: de mâna unui șofer beat care mergea prea repede”

Decizia de a părăsi The Ritz a fost luată abia în ultimul moment, la fel ca și traseul ocolitor printr-un tunel pentru a ajunge la apartamentul lui Dodi. După mărturia pe care mi-a dat-o chiar Al Fayed, nimeni nu ar fi putut sta la pândă pentru a-i asasina, deoarece nimeni nu știa dinainte ce urma să facă sau cum urma să o facă. În cele din urmă, Prințesa Poporului a avut o moarte tragică, dar ciudat de prozaică: de mâna unui șofer beat care mergea prea repede”, și-a încheiat jurnalistul destăinuirea. „Socrul” Dianei a plecat lângă nora și băiatul său cu câteva zile în urmă.

Mohamed s-a stins pe 30 august, la 94 de ani

Mohamed Al Fayed a plecat într-o lume mai bună pe 30 august 2023, la vârsta de 94 de ani. „Doamna Mohamed Al Fayed, copiii și nepoții ei doresc să confirme că iubitul lor soț, tatăl și bunic, Mohamed, a murit în mod pașnic de bătrânețe miercuri, 30 august. 2023”, a anunțat familia. S-a stins cu doar o zi înainte de comemorarea a 26 de ani de la moartea lui Dodi și a Dianei…

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre