Doliu în cinematografie. S-a stins liniștită, înconjurată de cei dragi. A făcut istorie pe covorul roșu

Doliu în cinematografie. S-a stins liniștită, înconjurată de cei dragi. A făcut istorie pe covorul roșu
Lumea filmului este din nou în doliu. Prima femeie nominalizată la Oscar pentru regie, a murit la vârsta de 93 de ani. Un film realizat de ea a ajuns în Cartea Recordurilor.

A avut șansa să îl întâlnească pe marele regizor Federico Fellini, care i-a devenit în scurt timp mentor. Succesul a venit imediat. În 2019, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame şi un trofeu Oscar onorific pentru realizările în cinematografie.

Prima femeie nominalizată la Oscar pentru regie, s-a stins liniștită, înconjurată de cei dragi

Regizoarea şi scenarista italiană Lina Wertmüller, prima femeie nominalizată la Oscar pentru regie, a murit la vârsta de 93 de ani, scrie bbc.com. A murit „liniștită acasă, alături de fiica ei și de cei dragi”, a anunțat un prieten, citat de bbc.com.

A dezvoltat o pasiune pentru benzile desenate, în special „Flash Gordon”, şi teatrul sovietic. Prin prieteni a ajuns să îl cunoască pe marele regizor Federico Fellini, care i-a devenit mentor. Acesta a angajat-o ca asistent de regie pentru „8½”, în 1963, acelaşi an în care ea a regizat primul lungmetraj, „The Basilisks”. Succesul a venit imediat. Pelicula i-a adus primul premiu pentru regie la Locarno.

În 1975, a lansat „Swept Away”, care a fost refăcut după 27 de ani de Guy Ritchie şi Madonna.  Nominalizarea la premiile Academiei americane de film a venit pentru lungmetrajul „Seven Beauties”. Este povestea unui soldat italian în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

A ratat premiul, însă a intrat în istorie ca prima femeie nominalizată la Oscar pentru regie. Ultimul lungmetraj regizat de ea a fost „Too Much Romance… It’s Time for Stuffed Peppers” (2004).

În 2019, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame şi un trofeu Oscar onorific pentru realizările în cinematografie.

Lina Wertmüller a primit în 2019 un Oscar onorific pentru întreaga viață. În același an, a fost onorată și cu o stea pe Hollywood Walk of Fame.

A făcut istorie pe covorul roșu

Lina Wertmüller s-a stins din viață în casa ei din Roma, joi dimineață (9 decembrie), alături de familie și prieteni. Ea este creditată cu revoluționarea cinematografiei italiene în anii 1970. Cele mai apreciate filme ale ei sunt ”Seven Beauties” și premiatul ”Swept Away”. Lina Wertmüller a primit în 2019 un Oscar onorific pentru întreaga viață. În același an, a fost onorată și cu o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, a declarat că țara deplânge moartea unei femei al cărei „stil inconfundabil a lăsat o amprentă veșnică în cinematograful nostru și al lumii”. Are un film recunoscut de Guinness World Records ca având cel mai lung titlu, cu 179 de caractere.