Medicul pediatru Mihai Craiu este unul dintre cele mai populare figuri din lumea medicală care are postări cu cele mai noi și interesante informații din acest domeniu.

El a semnalat că pe Internet circulă o știre falsă despre gripă și vaccinul antigripal. Nu este la prima semnalare a unui pericolului care ne paște, dacă alegem să încurcăm informațiile sau să alegem doar ceea ce ne place.

Dr. Mihai Craiu:  ”Vitamina D nu este mai eficientă decât vaccinul antigripal”

Starea noastră de sănătate depinde de stilul de viață, în care ai grijă ce consumi și ce vitamine suplimentezi fără consultarea unui medic.

Dr. Mihai Craiu combate știrea că o vitamină poate combate complicațiile gripei și că este mai bună decât vaccinul antigripal.

Medicul a luat din nou atitudine, pe platforma creată special pentru a se afla mai aproape de oameni și de a le transmite adevăruri medicale, nu povești. Iată ce scrie pe pagina de Facebook a spațiului educațional Spitalul Virtual pentru copii.

”Știați că știrile false (fake-news) din orice domeniu se răspândesc de 6 ori mai ușor decât cele adevărate? Și că probabilitatea să fim înclinați să răspândim o veste falsă este cu 70% mai mare decât pentru una adevărată?

Are un titlu spectaculos: «Un studiu arată că vitamina D este mai eficientă decât vaccinarea antigripală». Dacă ar fi doar o aberație, nu ar fi avut impactul pe care îl are! De ce se răspândește? Pentru că ne atinge la coarda sufletească a îngrijorării și pentru că pare a oferi o soluție miraculoasă unei situații serioase – vorbim de peste 200 de români ce au murit iarna trecută de gripă!”, a scris dr. Mihai Craiu.

Dr. Mihai Craiu:  ”Există doar soluția vaccinării”

”Știrea răspândită are multe cifre, are formulări dure, imperative, mimează rigoarea științifică. Dar inventează relații cauzale acolo unde nu există și răstălmăcește concluziile unor studii serioase. Dacă mistifici datele știintifice, poți să afirmi (așa cum o fac autorii) că vitamina D este de X ori mai eficientă decât vaccinul antigripal”, spune medicul Mihai Craiu.

”Comentariu: există numeroase dovezi clare ce arată că pacienții cu deficit sever de vitamina D au o imunitate mai puțin performantă. Și, inerent, se vor îmbolnăvi mai frecvent decât orice persoană fără deficit de vitamina D. Fenomen valabil pentru orice viroză respiratorie și nu numai pentru gripă! Dar atunci când compari mere cu pere îți poate ieși orice rezultat dorești. Inclusiv că meditația și tehnicile yoga sunt mai bune decât vaccinul X sau Y. Nu spun că aceste metode nu au efecte dovedite asupra sănătății, ci spun că nu le putem compara între ele, din punct de vedere al eficacității.”

”Morala: pentru prevenția complicațiilor gripei există doar soluția vaccinarii. Ca să existe mai puțini morți ar trebui ca persoanele la risc să facă vaccinul antigripal. Și pot lua liniștiți și vitamina D3! Copiilor, gravidelor, persoanelor cu boli renale sau hepatice și seniorilor le este necesară o doză suplimentară de vitamina D, administrată zilnic. Mai ales când nu ne mai bronzăm la soare.”, conchide medicul Mihai Craiu.


Dan Bittman și-a revenit din „criza bărbatului de 50 de ani”. S-a întors acasă și spune că va face chiar și revoluție pentru copiii lui

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri