Simona Ionescu / Redactor Șef

Draga Olteanu-Matei a fost apriga Veta, soția lui Nea Mărin. Poze inedite de la filmări

Draga Olteanu-Matei a fost apriga Veta, soția lui Nea Mărin. Poze inedite de la filmări
Cât de îndrăgită a fost actrița Draga Olteanu-Matei! A jucat în 90 de filme, dar parcă nici un rol nu a fost savurat mai mult ca Veta, apriga soție a lui Nea Mărin. Filmul ”Nea Mărin miliardar” este cel mai vizionat dintre toate filmele românești. Poze inedite de la filmări.

Draga Olteanu-Matei a trăit în ultimii 25 de ani la Piatra Neamț. În aprilie 2014, draga noastră actriță trecea prin momente cumplite. Soțul ei, reputatul medic Ion Matei, se stingea din viață. Cei doi se căsătoriseră în 1968, iar mariajul a fost unul exemplar. A rămas singură, văduvă, fără copii. Când și când, o mai vizitau foști colegi, dar s-au dus și ei, rând pe rând. Printre puținii care au mers la ea acasă a fost Irina Păcurariu, jurnalista de la TVR, care a realizat un interviu excepțional.

Draga Olteanu-Matei a fost apriga Veta, soția lui Nea Mărin

Draga Olteanu-Matei avea 46 de ani când a interpretat rolul soției lui Nea Mărin, apriga Veta. S-a dus la mare, după omul ei, cu papornița plină de praz, așa, ca la olteni.

Pe 5 februarie 1979, la Cinema Patria din Bucureşti, avea loc premiera peliculei „Nea Mărin Miliardar”. Era singura comedie regizată vreodată de Sergiu Nicolaescu. Filmul a avut un success uriaș, fiind cea mai vizionată producţie românească a tuturor timpurilor. Conform cifrelor publicate de Centrul Naţional al Cinematografiei, 15 milioane de români vizionaseră “Nea Mărin Miliardar”. Chiar și acum, de fiecare dată când este difuzat la televizor, filmul înregistrează audienţe uriaşe.

Motivele acestui răsunător succes sunt multe. Întâi, filmul era regizat de Sergiu Nicolaescu. În al doilea rând, în distrubiție era o serie de mari actori, în cap de listă cu Amza Pellea. Actorul interpreta pe Nea Mărin, unul dintre cele mai iubite personaje: olteanul isteț care ne încânta cu poveștile lui cu olteni.

Studiourile Buftea au publicat pe excepționala lor pagină de Facebook poze inedite, necunoscute, de la filmări. Fotografiile au fost scoase din arhivă.

Studiourile Buftea au publicat pe excepționala lor pagină de Facebook poze inedite, necunoscute, de la filmări. Fotografiile au fost scoase din arhivă.

”Nea Mărin miliardar”, 15 milioane de spectatori

Scenariul, actorii din distribuţie, umorul şi interpretarea de excepţie a marelui Amza Pellea, care a jucat dublu rol, au încântat pe spectator.

Filmările au început pe 25 iulie la Bucureşti, continuând apoi pe litoralul Mării Negre, în Olimp. În septembrie, echipa a turnat la Snagov şi Otopeni. Ultima secvenţă a fost filmată pe 7 decembrie, în aeroportul din Frankfurt, Germania. Camera de hotel folosită în film de miliardarul american Marlon Juvett, interpretat tot de Amza Pellea, se află la etajul 19 al Hotelului Intercontinental din Bucureşti. Se numeşte Apartamentul Imperial şi are 240 mp.

În afara lui Amza Pellea, care a jucat dublu rol, Mărin Juvete şi Marlon Juvett, distribuţia i-a inclus, printre alţii, pe Draga Olteanu-Matei, apriga soție a lui Nea Mărin, Veta.

În distribuție au fost Sebastian Papaiani, Jean Constantin, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Ştefan Bănică, Colea Răutu, Stela Popescu. În rolul detectivului Colombo a fost Puiu Călinescu. Cânta ca nimeni altul Gil Dobrică. S-au dus, pe rând, inclusive regizorul Sergiu Nicolaescu.

Acesta voia să realizeze și o continuare, „Nea Mărin şi fantomele“. Proiectul nu s-a mai materializat, din cauza dispariţiei premature a lui Amza Pellea, pe 12 decembrie 1983.

La 41 de ani de la realizarea filmului ”Nea Mărin Miliardar” s-a stins din viață și ultima stea din distribuția principală a peliculei. Draga Olteanu-Matei pe 18 noiembrie, la vârsta de 87 de ani, împliniți pe 24 octombrie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre