Dragoste interzisă. ”Pe sub piele” – o istorie secretă din mijlocul Holocaustului

Dragoste interzisă. ”Pe sub piele” – o istorie secretă din mijlocul Holocaustului
Victimă şi călău, faţă în faţă, dar fără nimic previzibil în relaţia lor. Așa începe povestea unui triplu tabu, care are în centru iubirea dintre două femei: una e ofițer nazist, într-un lagăr de exterminare, cealaltă e încarcerată, datorită originilor sale.

Spectacolul ”Pe sub piele” regizat de Bruno Kratochvil, pe textul tânărului autor israelian Yonatan Calderon, încheie finalul primei părţi a programului ”Performing Austria – spectacolul timpului nostru”. Acesta va fi difuzat gratuit, online, duminică 28 iunie, între orele 18.00 şi 24.00, de Forumul Cultural Austriac, pe site-ul său.

Inspirat din fapte reale din timpul represiunii naziste, ”Pe sub piele” are în centru povestea de dragoste dintre două femei, Charlotte Brod şi Ilse Kohlmann. Prima este deţinută din cauza originilor evreieşti, în timp ce  a doua este ofiţer SS, gardian în lagărul de la Neuengamme (Germania). Povestea întrepătrunde şi analizează trei teme sensibile, aflate şi azi în primplanul celei mai stringente actualităţi – rasa, orientarea sexuală, relaţia dominator-dominat.

”Pe sub piele” începe în 1991, acasă la Charlotte Brod, un mic apartament din Tel Aviv, pe care această supraviețuitoare a Holocaustului îl împarte imaginar cu fantoma Idei, o altă fostă prizonieră din lagărul de concentrare Neuengamme. Într-o seară, Charlotte primeşte vizita jurnalistei Kirsten Eberhardt care încearcă să reconstituie contextul unei poveşti de dragoste uitate, între o deţinută evreică și o gardiană nazistă.

Războiul din Golf este fundalul acestei întâlniri. La acel moment, Irakul bombarda Israelul, iar guvernul de la Tel Aviv a distribuit populației măşti de gaze pentru situații de urgență, ceea ce a produs îngrijorare în special în rândul supraviețuitorilor Holocaustului, care s-au temut de posibila repetare a acelui genocid.

Spectacolul a avut premiera în octombrie 2019, la Teatrul Arche din Viena, un teatru de mici dimensiuni, specializat în spectacole de cameră, în care spectatorul devine un personaj tăcut al naraţiunii din spaţiul de joc. ”Experimentat realizator de film, tânărul regizor Bruno Kratochvil (născut în 1993) se află la prima sa producţie de teatru, pe care o construieşte, împreună cu scenografa Sanja Halb, cu migala necesară unui cadru cinematografic intimist.

Trei excelente actriţe interpretează mai multe roluri, sau acelaşi personaj la vârste diferite – Jaschka Lämmert, Katharina Farnleitner, Franziska von Harsdorf. Spectacolul a fost un mare succes de public, în special în rândul tinerilor, critica de specialitate salutând originalitatea demersului de a explora şi dimensiuni puțin cunoscute ale Shoah, menținând astfel vie memoria acestei catastrofe.

Performanţa actoricească ajută ficţiunea să rămână la fel de percutantă ca realitatea:  spre finalul războiului, adevărata Anneliese Kohlmann, gardiana SS care a întreţinut relaţia cu Charlotte Winter (numele real al personajului Charlotte Brod), a încercat să scape de trupele engleze, deghizată într-o uniformă de prizonier, amestecându-se printre cei care au escaladat gardul lagărului de concentrare din Bergen-Belsen, cu o săptămână înainte de eliberare, pe 8 aprilie 1945.

Pe 17 aprilie, Anneliese Kohlmann a fost arestată, fiind denunţată de foşti prizonieri; la proces, ea a spus că a încercat să fugă pentru a-şi regăsi iubita”, transmite Andrei Popov, din partea Forumului Cultural Austriac.

Sursa foto: Verein Beseder