Drama celebrei Case Roșii din Norkolk. După 100 de ani proprietarii au fost obligați la asta

Drama celebrei Case Roșii din Norkolk. După 100 de ani proprietarii au fost obligați la asta
Un cuplu trebuie să își demoleze casa de vacanță de 2 milioane de lire sterline de pe faleză, pentru că aceasta este pe cale să cadă în mare. Autoritățile au fost nevoite să oblige familia să intervină, pentru a preveni eventuale accidente și, în fond, cheltuieli mult mai mari.

Demolarea proprietății din cărămidă roșie care datează din anii 1920 din Thorpeness a început săptămâna aceasta, după ce consiliul local a stabilit că nu este sigură. Mai mult de 15 metri din grădina din spate a proprietății lui Richard Moore a fost „măturată” de mare încă din vara anului 2021, lăsând casa din cărămidă roșie la doar 10 metri de o stâncă de nisip înaltă de 35 de metri, care stă să se năruie.

Directorul Ipswich Town și soția sa au deținut proprietatea timp de 25 de ani și obișnuiau să o închirieze ca locuință de lux. Cu o priveliște uluitoare asupra Mării Nordului, frumoasa Red House ar trebui să valoreze în jur de 2 milioane de lire sterline, scrie Daily Mail.

Red House, casa cu jacuzzi în grădină cu vedere spre mare va dispărea

Dar viteza cu care coasta se erodează în anumite părți din Suffolk a făcut ca imobilul să nu mai valoreze, practic, nimic, fiind chiar foarte periculos. Superbul castel e pe cale să se prăbușească, odată cu coasta pe care a fost construit, în mare. Demolarea proprietății din cărămidă roșie vechi de 100 de ani din Thorpeness a început săptămâna aceasta, după ce proprietarilor cu inima frântă, Richard Moore, 76 de ani, și soția Sheila, 73 de ani, li s-a spus de către oficialii consiliului că nu mai este sigur să locuiască în ea.

Unele dintre orașele și satele de la malul mării din Marea Britanie ar putea fi abandonate din cauza creșterii nivelului mării și a eroziunii costiere, a declarat directorul executiv al Agenției de Mediu (EA). Datele din cadrul proiectului National Coastal Erosion Erosion Risk Mapping al EA și Climate Central sugerează că printre locurile amenințate se numără Fairbourne din Țara Galilor și Happisburgh din Norfolk.

Moore și soția sa, care au deținut proprietatea timp de 25 de ani și au închiriat-o ca locuință de vacanță de lux, nu au comentat încă situația. Dar un sătean a declarat presei: „Sunt foarte supărați că s-a ajuns la asta. Casa Roșie este o proprietate frumoasă și este tragic că este dărâmată. Ar fi putut cheltui o avere pentru a-și face propriile apărări împotriva mării, așa cum au făcut vecinii lor – dar nu poți ține în frâu forțele naturii la nesfârșit”.

Vecinii și-au asigurat malul cheltuind o sumă exorbitantă

Un excavator a început să radă de pe surparafața pământului casa cu șase dormitoare, care avea în grădină o cadă cu hidromasaj cu vedere la mare. Producătoarea TV Lucy Ansbro, în vârstă de 53 de ani, care locuiește alături, a dezvăluit că ea și partenerul ei, Matthew Graham, au cheltuit „sute de mii de lire sterline” în octombrie anul trecut pentru ca 500 de stânci, fiecare cântărind trei tone, să fie puse la baza falezei lor, pentru a-și proteja casa.

Acestea au înlocuit gabioanele – apărări împotriva mării realizate din pietre învelite în coșuri de sârmă – care au fost măturate de vremea rea din Paștele anului trecut. Furtunile de câteva luni mai devreme au distrus bariere similare care țineau marea la distanță în fața casei Red House, ai cărei proprietari locuiesc în Ongar, Essex.

Ansbro a declarat: „Am efectuat lucrările în cadrul puterilor de urgență, deoarece proprietatea noastră era în pericol mai iminent decât Red House, în acel moment. Noi am plătit pentru ele, deoarece consiliul nu avea nicio obligație de a le plăti. Au existat discuții cu privire la posibilitatea ca Red House să se alăture, dar nu avea fonduri disponibile. Dacă nu aș fi pus acele pietre jos, nu am fi locuit acolo acum.

Alte case de pe coastă din Easton Bavents și Pakefield  au fost și ele demolate

Cea mai mare parte a casei noastre este mai aproape de mare decât Casa Roșie, iar faleza ar fi fost acum în mijlocul grădinii noastre”. Natura moale și nisipoasă a coastelor din Norfolk și Suffolk înseamnă că acestea se numără printre zonele cu cea mai rapidă eroziune din nord-vestul Europei. Casele de pe coastă din Easton Bavents și Pakefield au fost demolate ca urmare a acestei situații – dar niciuna nu a fost atât de spectaculoasă ca ultima victimă.

Ansboro este director al Thorpeness Community Interest Group, care este în discuții cu Coastal Partnership East – un grup de consilii de coastă – pentru a îmbunătăți apărarea împotriva mării. „Reprezentăm întregul sat și încercăm să îi avertizăm cu privire la această problemă. Odată ce Casa Roșie dispare, celelalte case care se află în fața mării sunt în pericol, iar cele din spate sunt în pericol”.

Coastal Partnership East a declarat că eroziunea în fața Casei Roșii a crescut semnificativ la începutul anului 2022 „lăsând partea de nord a proprietății în pericol semnificativ”. Punctul critic a fost atins la începutul primăverii, moment în care „orice intervenție la vârful falezei nu ar mai fi făcut nicio diferență”, conform specialiștilor consultați.

Sursa foto: Daily Mail.