E oficial. Au apărut injecțiile care te slăbesc. Nu trebuie să ții dietă și nici regim

E oficial. Au apărut injecțiile care te slăbesc. Nu trebuie să ții dietă și nici regim
Peste 70 la sută dintre adulții americani sunt obezi sau supraponderali, potrivit Centers for Disease Control and Prevention. Greutatea în exces vine la pachet cu  riscul de a suferi de o serie de boli, inclusiv cancer, osteoartrită și boli de inimă.

Medicamentele pentru pierderea în greutate au o istorie zbuciumată, dar medicii sunt încântați de această nouă generație de compuși, în special de semaglutidă și tirzepatidă.

Noua generație de medicamente de slăbit se dovedește a fi remarcabil de eficientă în tratarea persoanelor cu exces de greutate. Studiile arată că medicamentele, care se autoadministrează în injecții săptămânale, au ca rezultat o pierdere de 15 până la 22 la sută din greutatea corporală în medie – mult mai mult decât generațiile anterioare de pastile de slăbit și suficient pentru a reduce semnificativ riscurile cardiovasculare și de altă natură.

Semaglutida imită hormonul GLP-1, pentru peptida 1 asemănătoare glucagonului; tirzepatida include acest hormon și un altul. Medicamentele acționează asupra receptorilor cerebrali care cresc producția de insulină și suprimă pofta de mâncare. Acestea creează o senzație de sațietate chiar și atunci când pacienții mănâncă mult mai puțin decât de obicei, dar suficient pentru a rămâne sănătoși, arată Washington Post.

Medicamente pentru diabet, utile în slăbire

Gigantul farmaceutic danez Novo Nordisk a dezvoltat două medicamente care conțin semaglutide: Ozempic, care a fost aprobat în 2017 de către Food and Drug Administration (FDA) pentru diabetul de tip 2, și Wegovy, autorizat anul trecut pentru gestionarea greutății cronice împreună cu dieta și exercițiile fizice. Wegovy, o versiune cu doze mari de Ozempic, este destinat pacienților cu un indice de masă corporală de 30 și peste, sau cu un Indice de Masă Corporală (IMC) de 27 sau mai mult și cel puțin o afecțiune legată de greutate, a precizat FDA.

(IMC este un calcul bazat pe înălțime și greutate care oferă o estimare aproximativă a grăsimii corporale. Persoanele sunt considerate supraponderale dacă au un IMC cuprins între 25 și 29 și obeze cu un IMC de 30 sau mai mult. Însă această măsurătoare a devenit din ce în ce mai controversată, criticii afirmând că nu reprezintă cu exactitate starea de sănătate a indivizilor).

Tirzepatida – care pare a fi chiar mai eficientă în inducerea pierderii în greutate decât semaglutida – este ingredientul activ din Mounjaro, un medicament fabricat de Eli Lilly. Participanții la un studiu clinic care au luat cea mai mare doză de Mounjaro au pierdut în medie până la 22,5 la sută din greutatea corporală, sau 52 de kilograme, în 72 de săptămâni sau mai puțin. Patruzeci la sută au pierdut mai mult decât atât.

Medicamentul a fost aprobat în luna mai pentru diabetul de tip 2 și este în curs de evaluare de către FDA ca tratament pentru pierderea în greutate. O decizie este așteptată anul viitor.

Social media a creat o adevărată isterie în jurul acestpor medicamente

Având în vedere obsesia social media cu privire la aspect, nu este surprinzător că au existat milioane de postări pe TikTok, Twitter și în alte părți despre cât de minunate sunt noile generații de medicamente pentru slăbit. Rezultatul a fost o creștere fulminantă a cererii și o penurie în cascadă.

La scurt timp după ce Wegovy a fost aprobat, au apărut probleme de producție. Unii pacienți care luau Wegovy pentru a trata obezitatea au fost trecuți la Ozempic, care induce, de asemenea, pierderea în greutate, dar nu la fel de mult ca Wegovy. Acum, ambele medicamente sunt în criză, potrivit FDA.

Novo Nordisk a precizat într-o declarație că ia măsuri pentru a atenua penuria și că este pe cale să aibă stocuri adecvate de toate dozele de Wegovy disponibile în Statele Unite până la sfârșitul acestei luni, deși ar putea dura câteva săptămâni pentru ca farmaciile să primească rezervele. Compania a declarat că face planuri pentru o capacitate de producție suplimentară în 2023.

Medicamentele au efecte secundare și nu sunt ieftine

Efectele secundare ale medicamentelor pot include greață, diaree și constipație, dar medicii au spus că aceste probleme dispar de obicei după ce dozele sunt adaptate la fiecare pacient. Unele persoane care au luat medicamentele s-au plâns pe rețelele de socializare de vărsături și alte probleme.

Iar pentru a-și menține greutatea, pacienții vor trebui să ia medicamentele pe termen nelimitat, cred mulți medici. Se dovedește a fi o afacere bună.

O cură de patru săptămâni de Ozempic are un preț de listă care se ridică în medie la 892 de dolari. Prețul lui Wegovy este de aproximativ 1.350 de dolari pe lună, în timp ce Mounjaro este de aproximativ 975 de dolari. Costul real pentru pacienți depinde de asigurarea acestora, mai arată sursa citată.

Medicare, programul federal de sănătate pentru americanii în vârstă, nu acoperă niciun medicament pentru pierderea în greutate.

Interdicția datează din 2003. Un proiect de lege aflat de mult timp în așteptare, numit Treat and Reduce Obesity Act, ar ridica restricția. Susținătorii speră că noile medicamente pentru pierderea în greutate ar putea da un impuls legislației – mai ales dacă studiile clinice arată că medicamentele reduc riscul de atac de cord și accident vascular cerebral la pacienții obezi.

Recomandarile noastre