Trafic, înjurături, o blondă la volan, Andrew Tate, Gheboasă și Arsenie Boca
Personajul interpretat de Ilinca Manolache este Angela Răducanu, o asistentă de producție care muncește câte 16 ore pe zi. Își trăiește viața în mașină de dimineața devreme, până noaptea târziu, aleargă între clienți, bate Bucureștiul în lung și în lat. Viața ei se desfășoară pe fundal de claxoane, înjurături și șicane în trafic, cafele în exces și gumă de mestecat, iar muzica pe care o ascultă non-stop, pentru că altfel riscă să adoarmă la volan, este extrem de variată, de la hip-hop, la operă, de la trap, manele, la techno sau folk. (De parcă ar vedea în viitor, Jude a ales pentru filmul său în 2020, exact piesa cu care Gheboasă a pus pe jar opinia publică după showul de la Untold în 2023).
Blondă, minionă, încercănată, nemachiată, îmbrăcată într-un tricou-rochie cu paiete strălucitoare, Angela este orice, dar nu un înger. Este, de altfel, opusul conceptului de eroină. Este inteligentă, dar sarcastică, înjură compulsiv, este agresivă în trafic dar cedează în fața volumului de sarcini pe care i le dă șeful. Mănâncă șaorma, dă bani cerșetorilor, face sex în mașină, spune bancuri porcoase și are un alter ego masculin pe Tik Tok prin care își exorcizează demonii. Bobiță este un filtru de Snapchat pe care actrița Ilinca Manolache l-a creat în 2020, în plină pandemie. În acel moment, Radu Jude lucra la scenariul filmului, i-a plăcut ideea la nebunie, și a introdus-o în poveste.
Ilinca Manolache: „Mă confrunt peste tot cu toxicitatea asta masculină dominatoare”
Ilinca Manolanche: „Este un filtru prin care devin acest bărbat misogin, chel, cu cioc și o singură sprânceană, asemănare izbitoare cu Andrew Tate, această figură extrem de toxică din mediul online, din păcate un exemplu pentru tinerii adolescenți care văd în el un model de reușită masculină, dar care este un difuzor de mesaje toxice anti-femeie și hate speech la adresa femeilor.
Pentru că trăiesc această agresivitate în viața mea de zi cu zi, la job, pentru că am trăit in facultate și pentru că mă confrunt peste tot cu toxicitatea asta masculină dominatoare, am decis să reciclez acest tip de mesaj, să critic în primul rând, dar și să mă eliberez, să empower myself și să arăt că acest tip de comportament este unul nociv, un mecanism de dominare care se întâmplă și care nu ar trebui de fapt să se întâmple și care nu ar trebui să fie atât de trecute cu vederea.”
Momentele din film în care Angela se transformă în Bobiță conțin un limbaj extrem de vulgar și exprimări suburbane la adresa femeii sau a unor personaje care au marcat actualitatea ultimilor ani ca prințul Charles, Vladimir Putin sau Arsenie Boca. Menirea lui Bobiță este să oripileze, să scandalizeze, să atragă atenția.
„Băă, da’ vulgar ești cu Bobiță ăsta al tău…“ (îi spune șeful Angelei)
„E critică prin caricaturizare extremă. Sunt ca Charlie Hebdo, fraiere” (răspunde Angela)
(…)
Ce-i cu sfârșitul lumii?
Ok. Și despre ce este filmul nou al lui Jude cu nume prăpăstios? Adevărul este că „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” este ca o șaorma cu de toate, pe care contra-eroina Angela o mănâncă în singura pauză de masă pe care o are. Filmul abordează subiecte dure și actuale, precum deșeurile aduse din vestul Europei și arse ilegal în România, traficul infernal și agresiv, poluarea, numărul uriaș de morți din accidente rutiere, cinismul corporatist, exploatarea muncitorilor de către angajatori, lemnul furat din pădurile României și exemplele pot continua.
Într-o discuție pe care Angela o are cu mama ei în mașină, aceasta din urmă remarcă: „Nu vezi ca nu mai e loc pentru nimic? O să ne sufocăm unii pe alții”.
(text de Oana Zamfir. Întregul articol despre filmul lui Radu Jude îl puteți citi pe republica.ro)
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook