Simona Ionescu / Redactor Șef

Noaptea în care au murit Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneț și scriitorul Alexandru Ivasiuc. Actrița Melania Cârje, salvată de soldați

Noaptea în care au murit Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneț și scriitorul Alexandru Ivasiuc. Actrița Melania Cârje, salvată de soldați
Cronicar al dezastrului care a lovit România în 4 martie 1977. Ce am trăit, ce am văzut… Sâmbătă dimineața, 5 martie 1977. Zi de primăvară, caldă. Am pornit spre centrul orașului ca să văd în ce măsură se confirmă zvonurile pe care le auzisem în cursul nopții.

Am urcat bulevardul spre Universitate.  Când am trecut pe lângă ”Romarta copiilor”, cineva striga: A căzut Hotel Victoria și Cofetăria Nestor. Nu m-am abătut, am mers înainte spre Universitate.

Încă un imobil căzut. În spate, ”la coada calului”, cum ziceam noi zonei din spatele statuilor, era blocul unde, la subsol, funcționa barul ”Continental”. Acolo locuia marele actor Toma Caragiu. Am aflat de la oamenii strânși lângă ruine că fusese găsit, zdrobit, pe casa scărilor. Lângă el era regizorul Alexandru Bocăneț, un om care la TVR deschisese o portiță spre show-ul occidental. În următoarele zile, aveam să auzim tot felul de povești despre viețile lor și ale unor supraviețuitori.

Unul dintre exemple ar fi Sorin Crainic, un tânăr scos de sub dărâmăturile blocului ”Continental” după 251 de ore, adică aproape 11 zile. A spus că seismul l-a prins în barul de la subsol, iar insistența mamei sale pe lângă ”tovarășa Elena Ceaușescu” a făcut ca salvatorii să continuie să-l caute.

Blocul ”Dunărea” de lângă fântâna din Piața Universității și încă unul, spre Scala, blocul Wilson, erau rupte de-a dreptul. Vedeam sufragerii, dormitoare, băi rămase pustii, fără locatari și mă rugam să fie în viață, plecați sau fugiți din case la momentul nenorocirii. Un pat atârna pe buza grindei de beton ruptă, un șir de uși pe verticală se deschideau fix în stradă.

La Scala, blocul la al cărui parter funcționa celebra cofetărie, cu cele mai minunate prăjituri și bomboane de ciocolată din București, totul era prăbușit. Printre ruine și praf, militarii și salvatori civili încercau să repereze eventuali supraviețuitori. A doua zi aveam să aflu din presă că acolo murise, strivit pe trotuar de un obiect căzut, scriitorul Alexandru Ivasiuc. Din dărâmături fuseseră scoși de către militari oameni în viață

Am înaintat spre Piața Romană, să văd blocul Grădinița, cu minunea de cofetărie Casata, unde toți tinerii se adunau să savureze un profiterol excepțional. Știam deja de la lume că și acolo e jale, că imobilul era retezat ca și blocul Dunărea.

Am în minte și acum imaginile dezastrului. O femeie povestea lângă mine că vecina ei, actrița Melania Cârje a scăpat cu viață ca prin minune din cutremur. Se așezase cu copilul în brațe sub tocul ușii, iar blocul s-a rupt la un metru de ea. Lumea o privea din stradă, iar actrița privea hăul care se deschidea la picioarele ei. Au coborât-o militarii de la etaj, cu tot cu copil. După 3-4 ani, când a fost interzis un film în care juca, Melania Cârje a părăsit țara și s-a stabilit în America.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre