Ziua Mondială a Libertății Presei, 3 mai 2022: declarația Înaltului Reprezentant în numele Uniunii Europene
În timp ce noi sărbătorim Ziua Mondială a Libertății Presei, jurnaliști, echipe de filmare, reporteri, fotografi și bloggeri curajoși își pun viața în pericol pentru a ne informa în legătură cu agresiunea armată neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.
Forțele ruse dețin, răpesc sau își îndreaptă atacurile împotriva jurnaliștilor și a actorilor societății civile pentru a împiedica lumea să afle adevărul. Solicităm insistent Federației Ruse să înceteze imediat astfel de atacuri și practici. Potrivit platformei Consiliului Europei pentru protecția jurnalismului și siguranța jurnaliștilor, 10 lucrători din mass-media ucraineni și internaționali au fost deja uciși, în timp ce mulți alții au fost răniți.
Siguranța jurnaliștilor este o prioritate a UE. UE oferă sprijin de urgență organelor de presă și jurnaliștilor care relatează despre războiul din Ucraina, inclusiv sprijin psihologic, căști și alte echipamente de protecție, precum și finanțare pentru acoperirea salariilor lor.
Prin faptul că fac reportaje din prima linie și pun în lumină încălcările grave ale drepturilor omului și încălcările dreptului internațional umanitar comise de forțele armate ruse, jurnaliștii contribuie în mod semnificativ la combaterea dezinformării și a manipulării informațiilor referitoare la invazie. Ei joacă un rol esențial în asigurarea faptului că aceste atrocități nu rămân nepedepsite. Responsabilii vor fi trași la răspundere pentru acțiunile lor.(…)
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook