Simona Ionescu / Redactor Șef

Și au fost odată ziare, reviste…libere și fără de cenzură. Azi… un fleac, ne-au ciuruit!

Și au fost odată ziare, reviste…libere și fără de cenzură. Azi… un fleac, ne-au ciuruit!
Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertății Presei la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU în urma Conferinței Generală UNESCO din 1991, când s-a adoptat o rezoluție privind "Promovarea libertății presei în lume" care recunoștea că "o presă liberă, pluralistă și independentă este o componentă esențială a oricărei societăți democratice".
„O presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice”.
În România, presa a fost „rezolvată” demult, de cine trebuia. Au rămas doar ziariști/ jurnaliști, pe ici-pe colo, pierduți și ăia în burta mare a internetului.
Nici românii nu au înțeles esența istorică a importanței presei scrise și au lăsat-o să moară ca să economisească 2-3 lei cât costa un ziar.
M-am adaptat, scriu pe site-uri, am făcut site-uri. Articolele de acolo nu le vom mai găsi peste 2-3 ani, articolele și anchetele mai delicate se vor șterge.
Așa că eu n-am ce serba azi. Știu să mă și autocenzurez. Dar celor care ați rămas jurnaliști vă spun: La mulți ani în meserie!

Ziua Mondială a Libertății Presei, 3 mai 2022: declarația Înaltului Reprezentant în numele Uniunii Europene

În timp ce noi sărbătorim Ziua Mondială a Libertății Presei, jurnaliști, echipe de filmare, reporteri, fotografi și bloggeri curajoși își pun viața în pericol pentru a ne informa în legătură cu agresiunea armată neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.

Forțele ruse dețin, răpesc sau își îndreaptă atacurile împotriva jurnaliștilor și a actorilor societății civile pentru a împiedica lumea să afle adevărul. Solicităm insistent Federației Ruse să înceteze imediat astfel de atacuri și practici. Potrivit platformei Consiliului Europei pentru protecția jurnalismului și siguranța jurnaliștilor, 10 lucrători din mass-media ucraineni și internaționali au fost deja uciși, în timp ce mulți alții au fost răniți.

Siguranța jurnaliștilor este o prioritate a UE. UE oferă sprijin de urgență organelor de presă și jurnaliștilor care relatează despre războiul din Ucraina, inclusiv sprijin psihologic, căști și alte echipamente de protecție, precum și finanțare pentru acoperirea salariilor lor.

Prin faptul că fac reportaje din prima linie și pun în lumină încălcările grave ale drepturilor omului și încălcările dreptului internațional umanitar comise de forțele armate ruse, jurnaliștii contribuie în mod semnificativ la combaterea dezinformării și a manipulării informațiilor referitoare la invazie. Ei joacă un rol esențial în asigurarea faptului că aceste atrocități nu rămân nepedepsite. Responsabilii vor fi trași la răspundere pentru acțiunile lor.(…)

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre