El este noul președinte al UNITER. Dragoș Buhagiar i-a luat locul lui Ion Caramitru

El este noul președinte al UNITER. Dragoș Buhagiar i-a luat locul lui Ion Caramitru
Uniunea Teatrală din România și-a ales, zilele acestea, noul conducător, în persoana unui cunoscut scenograf.

Dragoș Buhagiar i-a luat locul lui Ion Caramitru la președinția UNITER. Cunoscutul scenograf de teatru și film a fost ales în urma votului unanim al Adunării Generale a Uniunii Teatrale din România. UNITER – Uniunea Teatrală din România este o organizaţie de utilitate publică profesională, apolitică, neguvernamentală şi nonprofit, constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului, în anul 1990.

Asociaţia este angajată în susţinerea şi dezvoltarea teatrului românesc, în valorificarea patrimoniului cultural naţional şi universal, prin programele şi proiectele de interes naţional şi internaţional derulate anual.

Dragoş Buhagiar păşeşte de astăzi pe urmele marelui Ion Caramitru şi sunt sigur că se va ridica la înălţimea misiunii sale. Este un scenograf cu o experienţă bogată în teatru, film şi televiziune, activitatea domniei sale fiind apreciată şi premiată în numeroase rânduri.

Începând cu toamna anului 2019 este angajat al Operei Naţionale Române din Timişoara, în funcţia de scenograf, şi cred că va reuşi acum, din noua poziţie, să ajute la bunul mers al Programului Timişoara Capitală Europeană a Culturii. Îi doresc mult succes şi cât mai multe realizări profesionale”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Cine este Dragoș Buhagiar

Născut la data de 19 august 1965, la Brăila, Dragoş Buhagiar a absolvit Academia de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucureşti, promoţia 1992 şi este doctorand al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din 1995 si al UNITER din 1993, a realizat scenografia pentru numeroase spectacole ale Teatrului Bulandra, Teatrul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti, Teatrul Odeon, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul de Comedie, Teatrul din Braşov, Teatrul Maria Filotti din Brăila,

Teatrul Naţional Mihai Eminescu Timişoara, Opera Naţională Română din Timişoara. De-a lungul carieri sale, el a colaborat cu regizori români apreciaţi aşa cum sunt Ion Caramitru, Silviu Purcarete, Alexandru Tocilescu, Horaţiu Mălăiele, Andrei Şerban, Cătălina Buzoianu, Alexandru Dabija, Răzvan Mazilu, Lia Bugnar, Felix Alexa, Radu Afrim, Gábor Tompa etc. de asemenea, Dragoș Buhagiar are o activitate bogată în domeniul publicităţii şi a folosit în teatru experienţa dobândită astfel. Între 1997 şi 1999, Dragoş Buhagiar a predat în cadrul departamentului de scenografie la Academia de Teatru si Film (actual UNATC).

Sursa foto: Facebook