Simona Ionescu / Redactor Șef

Up Date. Piedone nu a aflat decizia Înaltei Curți. Emoțiile continuă pentru fostul primar al Sectorului 5

Up Date. Piedone nu a aflat decizia Înaltei Curți. Emoțiile continuă pentru fostul primar al Sectorului 5
Fostul primar Cristian Popescu Piedone credea că va afla, azi, dacă poate părăsi închisoarea. Curtea Supremă trbuia să dea verdictul la recursul din dosarul Colectiv.

Up Date

Cristian Popescu Piedone a aflat astăzi, 5 aprilie, că rămâne deocamdată în închisoare. Înalta Curte de Justiție a amânat verdictul la recursul din dosarul Colectiv. Judecătorii au dat ca termen pentru luarea deciziei data de 17 mai 2023, atât pentru cazul recursului în casație formulat de fostul primar Piedone cât și pentru ceilalți inculpați din dosarul Colectiv care au făcut același demers.

Fostul edil a atacat decizia de condamnare la 4 ani de închisoare în acest dosar.  De asemenea, au mai cerut achitarea unul dintre patronii de la Colectiv, pompierii și directorul firmei de artificii. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a luat deja o decizie în acest caz, pe care o va pronunța în orele ce urmează.

Amintim că în seara zilei de 30 octombrie 2015, câteva sute de oameni, majoritatea tineri, au venit în clubul Colectiv din centrul Capitalei, pentru a asista la concertul trupei Goodbye to Gravity, show care beneficia și de efecte pirotehnice. La ora 22:32, imediat după ce a fost lansat al doilea foc de artificii, buretele de pe un stâlp din club a luat foc, iar flacăra a urcat rapid pe tavan. Anchetatorii au stabilit că incendiul a durat 153 de secunde.

În urma lui, 27 de oameni au murit pe loc, iar 142 au fost răniţi, ajungând în spitale, mulţi dintre ei în stare foarte gravă. Ulterior, 37 dintre răniţii  în urma incendiului de la Colectiv au decedat, bilanțul incidentului dramatic însumând 64 de morţi.

Condamnări după șase ani de procese și 64 de morți

În urma anchetei declanșate, Parchetul General, iar apoi Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti au stabilit că acel club funcţiona în condiţii improprii, cu ferestrele zidite şi având o singură cale de evacuare, în caz de urgenţă: printr-un container prevăzut cu o uşă.  Cel care a autorizat funcţionarea clubului Colectiv a fost Cristian Popescu Piedone, în calitate de primar al sectorului 4.

Au urmat șase ani de procese, iar în luna mai a anului trecut Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat verdictul final în dosarul Colectiv.  Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectorului 4 şi, ulterior, al sectorului 5, a fost condamnat la 4 ani de închisoare. Alin George Anastasescu, unul din patronii clubului Colectiv a primit o pedeapsă de 11 ani și 8 luni de închisoare.

Ceilalți patroni, Cătălin Paul Gancea și Costin Mincu s-au ales cu pedepse de 6 ani şi 4 luni de închisoare, respectiv 8 ani de închisoare. Cei doi pirotehniști care s-au ocupat de artificii,  Viorel Zaharia și Marian Moise, au fost condamnați la câte 6 ani şi 10 luni de închisoare. De asemenea, Cristian Mihai Niţă, directorul firmei de artificii, a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni cu suspendare. În plus, doi pompieri de la ISUBIF,  Antonina Radu și George Petrică Matei, au primit câte 8 ani şi 8 luni de închisoare.

Piedone vrea mâncare caldă „ca în zilele bune”

Încarcerat în Penitenciarul Rahova, de zece luni, Cristian Popescu Piedone le-a cerut judecătorilor de la Curtea Supremă să-i anuleze condamnarea pentru abuz în serviciu din dosarul Colectiv.  El a invocat faptul că „a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală”.

Pe 22 martie, când recursul său s-a judecat la ÎCCJ, pe pagina de Facebook a fostului primar a fost postată declarația pe care a rostit-o în fața instanței. „Sunt două zile pe an când nu poți face nimic. Una se cheamă ieri și alta se cheamă mâine. ASTĂZI, dumneavoastră, Înalta Curte de Casație și Justiție, vă cer să faceți dreptate!”, a încheiat Piedone, în sala de judecată. La final exista un mesaj adresat familiei sale: „Sper să ne vedem curând… ACASĂ!”. Iar soției lui i-a transmis: „să mă aștepți cu mâncare caldă, ca în zilele bune!”

Ce se va întâmpla după decizia Curții Supreme de azi

Și unul dintre patronii de la Colectiv a cerut să fier achitat în acest dosar. „Fapta nu e prevăzută de legea penală” a argumentat Alin Anastasescu, cel care a primit cea mai mare pedeapsă în acest dosar.

Totodată, alături de Piedone şi de Anastasescu, alţi trei condamnaţi din dosarul Colectiv cer casarea deciziei de la Curtea de Apel Bucureşti: Petrică George Matei şi Antonina Radu, pompierii care, în 2014 şi în martie 2015, au efectuat controale în clubul Colectiv, respectiv  Cristian Niţă, directorul firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists SRL. Acesta e acuzat că, după producerea incendiului, a distrus documente cu valoare de probe. Amintim că Antonina Radu se sustrage de la executarea pedepsei şi e dată în urmărire de Poliţia Română.

În cazul în care va admite recursul în casaţie, instanţa supremă poate dispune fie achitarea recurenţilor, fie rejudecarea cauzei de către instanța de apel.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre