Enescu – geniul și prințesa, în curând, în cinematografe. Primul film artistic dedicat compozitorului

Enescu – geniul și prințesa, în curând, în cinematografe. Primul film artistic dedicat compozitorului
Regizorul Toma Enache lucrează la primul film artistic dedicat compozitorului George Enescu, după ce a cunoscut succesul internațional cu filmul independent Între Chin și Amin, inspirat din tragediile victimelor gulagului comunist românesc.

Toma Enache, care semnează și scenariul filmului intitulat Enescu – geniul și prințesa, și-a concentrat documentarea, care a durat mai mult de doi ani, asupra legendarei povești de dragoste dintre George Enescu și Prințesa Maria (Maruca) Cantacuzino și a felului în care aceasta din urmă i-a inspirat creația marelui muzician român.

„Am această bucurie unică, să pot onora memoria lui George Enescu cu un film artistic care să aducă în fața spectatorilor povestea lui extraordinară de viață. O poveste fascinantă despre creație și iubire a unui geniu plin de bunătate și generozitate”, declară regizorul.

Muzica  lui George Enescu a ajuns pe toate marile scene ale lumii

Amintim cuvintele lui Neagu Djuvara, în Anul Centenarului: „În acești 100 de ani, am avut două mari personalități care au făcut cunoscută România la nivel mondial: Brâncuși și George Enescu. N-avem nevoie de nimeni altcineva!” Pe lângă Festivalul Internațional care poartă numele marelui compozitor, organizat în România, filmul regizat de Toma Enache își propune să prezinte publicului cinefil din toată lumea caracterul uman și personalitatea creatoare a marelui George Enescu.

Dacă muzica lui este astăzi cunoscută și cântată pe marile scene ale lumii, se știe prea puțin despre caracterul lui extraordinar, despre bunătatea și generozitatea care l-au caracterizat, despre cultul lui pentru prietenie și despre dragostea nemărginită pentru țara lui.

Nu este întâmplător faptul că marele violonist Yehudi Menuhin, unul dintre discipolii săi, a spus: „Dacă cititorul ar putea să-și închipuie mintea enciclopedică, îngemănată cu inima cea mai generoasă și mai lipsită de egoism din câte pot exista într-un om, cu o înfățișare nobilă și frumoasă, cu un chip romantic, însuflețit mereu de un geniu creator, fie că vorbea, preda, dirija, cânta la vioară ori la pian, dar mai cu seamă atunci când compunea, imaginea tot nu ar fi completă.

Enescu rămâne pentru mine cea mai extraordinară ființă omenească, cel mai mare muzician și cea mai puternică influență exercitată vreodată asupra mea”.

Cine joacă în filmul lui Toma Enache

Filmările au început la sfârșitul lunii iulie și au avut loc, în mare parte, în locații emblematice din România, sugestive pentru viața celor doi protagoniști, de la Ploiești, Tecuci, Iași și București, la Paris și Londra. Cea mai mare parte a lor s-a desfășurat în Iași, prin bunăvoința domnului Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași, în interioare ce reproduc atmosfera mondenă a anilor 1910–1930.

În producția La Steaua Film Studios, în primele lor roluri cinematografice de amploare sunt doi talentați actori de teatru: Mircea Dragoman (Teatrul Evreiesc de Stat din București), în rolul lui George Enescu, și Theodora Sandu (Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești), în rolul Mariei Cantacuzino. Cei doi protagoniști au fost selectați în urma unui casting la care au participat sute de actori. Din distribuție fac parte și remarcabilii actori: Constantin Codrescu, Cezara Dafinescu, Manuela Hărăbor, Adrian Titieni, Cristian Sofron, Kira Hagi.

Costumele protagoniștilor sunt realizate de maestrul Stefano Nicolao (Atelierul Nicolao din Veneția), care a realizat costume pentru numeroase filme, trei dintre acestea primind nominalizări la Oscar. Mai trebuie spus că bijuteriile și accesoriile din perioada interbelică, folosite în film, fac parte din colecția Iuliei Gorneanu. Producători executivi sunt Marta Maria Mocanu și Elena Enache.

Filmul este un proiect independent, care a atras implicarea și susținerea financiară a multor parteneri și companii din domenii diferite. În continuare cei care vor să se alăture misiunii de a omagia personalitatea compozitorului prin acest film o pot face accesând site-ul www.lasteaua.ro, secțiunea „Donații”. Filmul va intra curând în faza de post-producție, urmând a fi lansat în a doua jumătate a anului 2023.

Sursa foto: producție film