Misterioasa dispariție din farul Eilean Mor. Pe 26 decembrie 1900, o mică navă se îndrepta spre Insulele Flannan, în îndepărtatele Hebridii Exterioare. Destinația sa era farul de la Eilean Mor, o insulă îndepărtată care (în afară de păzitorii săi de faruri) era complet nelocuită.
Ciobanii se temeau de spiritele de pe insulă
Misterioasa dispariție din farul Eilean Mor. Deși nelocuită, insula a stârnit întotdeauna interesul oamenilor. Este numit după Sf. Flannen, un episcop irlandez din secolul al VI-lea care a devenit ulterior sfânt. El a construit o capelă pe insulă care nu a rezistat secolelor.
Ciobanii obișnuiau să aducă oi pe insulă ca să pască, dar nu rămâneau niciodată noaptea. Aceștia se temeau de spiritele despre care se crede că bântuiau acel loc îndepărtat.
Căpitanul James Harvey se ocupa de nava care îl transporta și pe Jospeph Moore, un înlocuitor al paznicilor de la far. Când nava a ajuns la platforma de debarcare, pe 26 decembrie 1900, căpitanul Harvey a fost surprins să nu vadă pe nimeni care aștepta sosirea lor. El a suflat din corn. Apoi, a trimis un semnal de avertizare pentru a atrage atenția. Dar, nu a existat niciun răspuns.
Joseph Moore a ajuns apoi pe uscat și a urcat pe scara abruptă care ducea la far. Conform rapoartelor lui Moore însuși, l-a cuprins un sentiment copleșitor de presimțire în lunga sa plimbare până în vârful stâncii.
Un mister ciudat
Odată ajuns la far, Moore a observat că ceva nu era în regulă. Ușa farului era descuiată și în holul de la intrare lipseau două dintre cele trei haine de piele. Moore a continuat spre zona de bucătărie, unde a găsit mâncare pe jumătate mâncată și un scaun răsturnat, de parcă cineva ar fi sărit de pe locul lui în grabă.
Pentru a adăuga și mai mult mister la această scenă ciudată, ceasul din bucătărie se oprise și el. Moore a continuat să cerceteze restul farului. Dar nu a găsit niciun semn al paznicilor farului.
El a fugit înapoi la navă pentru a-l informa pe căpitanul Harvey, care ulterior a ordonat căutarea pe insulă a bărbaților dispăruți. Nu a fost găsit nici unul dintre ei.
Harvey a trimis repede o telegramă pe continent, care a fost la rândul său transmisă la sediul central al Lighthouse-ului nordic din Edinburgh.
Telegraful scria: „La Flannans s-a întâmplat un accident teribil. Cei trei paznici, Ducat, Marshall și Oc au dispărut de pe insulă. La sosirea noastră în această după-amiază, niciun semn de viață nu se vedea pe insulă”.
Ultimele zile de înregistrări au fost neobișnuite
Câteva zile mai târziu, Robert Muirhead, funcționar al consiliului care i-a recrutat și i-a cunoscut personal pe toți cei trei, a plecat spre insulă pentru a investiga disparițiile. Investigația sa asupra farului nu a găsit nimic dincolo de ceea ce Moore raportase deja.
Muirhead a observat imediat că ultimele zile de înregistrări au fost neobișnuite. Pe 12 decembrie, Thomas Marshall, al doilea asistent, a scris despre „vânturi puternice pe care nu le-am mai văzut niciodată în ultimii douăzeci de ani”.
De asemenea, a observat că James Ducat, paznicul principal, fusese „foarte tăcut” în scris și că al treilea asistent, William McArthur, se plângea.
Înscrierile din jurnal din 13 decembrie au declarat că furtuna încă se dezlănțuia și că toți cei trei bărbați se rugau. Dar de ce s-ar ruga trei gardieni cu experiență, aflați în siguranță pe un far nou, aflat la 150 de picioare deasupra nivelului mării, pentru ca o furtună să se oprească? Ar fi trebuit să fie perfect în siguranță. Dar n-au fost și niciodată nu s-a găsit vreo urmă din ei. Totul a rămas o enigmă.
Lucrurile care te ajută să faci față anxietății, stresului și unui atac de panică
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook