Simona Ionescu / Redactor Șef

Ești sarcastic? Poți muri de atac de cord.

Ești sarcastic? Poți muri de atac de cord.
Să fii sarcastic, te poate ucide. Iată ultima descoperire a oamenilor de știință. Cercetătorii dezvăluie că supraviețuitorii atacurilor de cord cu „trăsături ostile” sunt mai predispuși să moară din cauza unui eveniment repetat.

Cercetătorii Universității din Tennessee (SUA) au urmărit 2.300 de supraviețuitori ai infarctului. Ei au observat că aceia care aveau trăsături ostile de comportament erau mai predispuși să moară din cauza unui al doilea atac. Altfel spus, starea emoțională de a fi în mod constant negativ poate afecta serios sănătatea, a constatat studiul. Pe de altă parte, cei care sunt ostili altora sunt mai puțin predispuși să se îngrijească de bunăstarea lor.

Cercetătorii sugerează că persoanele sarcastice și iritabile își pun inima în pericol. Un studiu efectuat asupra a 2.300 de supraviețuitori de atac de cord din SUA a constatat că cei care au prezentat trăsături de caracter ostile – inclusiv sarcasm, cinism, resentimente, nerăbdare sau iritabilitate – prezintă un risc mult mai mare de a muri de un al doilea atac de cord în următorii doi ani. Ostilitatea a fost măsurată la începutul studiului folosind un test de personalitate, apoi pacienții au fost apoi urmăriți timp de 24 de luni.

Cercetătorii cred că acest lucru se poate datora faptului că starea emoțională de a fi în mod constant negativ pune o presiune asupra sănătății acestor persoane. Cei care sunt ostili altora sunt, de asemenea, mai puțin susceptibili să aibă grijă de propria lor bunăstare – și sunt mai predispuși să fumeze, să bea și să aibă un stil de viață și o dietă dezorganizate.

Ostilitatea poate prezice șansele unui deces prematur

La sfârșitul celor doi ani de stdiu, rata de supraviețuire a participanților a fost comparată cu scorurile lor de personalitate, stabilindu-se că ostilitatea ar putea fi utilizată cu precizie pentru a prezice șansele cuiva de a muri din cauza unui atac de cord repetat.


Exclusiv. Andreea Esca dă din casă. E incredibil ce a ajuns să facă mama ei

Absolut uluitoare Raquel Welch, la  80 de ani! Să vedeți cum arată o divă adevărată


Cercetătorii, care și-au publicat concluziile în Jurnalul European de Cardiovascular Nursing, au spus că caracterul cuiva ar putea avea impact asupra inimii, atât prin mecanisme comportamentale, cât și prin mecanisme psihologice. „Persoanele ostile au crescut timpii de coagulare, niveluri mai ridicate de adrenalină, peste nivelurile normale de colesterol și trigliceride și au crescut reactivitatea cardiacă”, au spus ei.

Acești factori inflamatori cunoscuți pot iniția evenimente cardiace. Cercetările anterioare au constatat că a fi optimist are un impact direct asupra sănătății cardiovasculare – reducerea hormonilor de stres, a pulsului și a tensiunii arteriale. Persoanele cu o perspectivă pozitivă mănâncă mai bine, fac mai multă mișcare și sunt mai puțin susceptibile de a bea exagerat alcool.

Oamenii de știință cred, de asemenea, că starea generală de spirit a cuiva modifică nivelul hormonilor nocivi și benefici din corpul lor. Când cineva e optimist, de exemplu, se reduc hormonii de stres și anxietate, cum ar fi adrenalina și cortizolul, care pot pune o povară asupra inimii și pot crește tensiunea arterială.

Autorul studiului, Tracey Vitori, de la Universitatea din Tennessee, Knoxville, a declarat: „Ostilitatea este o trăsătură de personalitate care include a fi sarcastic, cinic, resentimentos, nerăbdător sau iritabil. Nu este doar un eveniment unic, ci caracterizează modul în care o persoană interacționează cu oamenii.

Știm că preluarea controlului obiceiurilor de viață îmbunătățește perspectivele pacienților cu atac de cord și studiul nostru sugerează că îmbunătățirea comportamentelor ostile ar putea fi, de asemenea, o mișcare pozitivă.”

Ce este atacul de cord

Cifrele sugerează că există 200.000 de vizite la spital din cauza atacurilor de cord în Marea Britanie, în fiecare an, în timp ce există în jur de 800.000 de cazuri similare, anual în SUA, scrie Daily Mail.

Un atac de cord, cunoscut medical sub numele de infarct miocardic, apare atunci când aportul de sânge către inimă este blocat brusc. Simptomele imediate includ dureri în piept, dificultăți de respirație și senzație de slăbiciune și anxietate. Crizele cardiace sunt de obicei cauzate de boli coronariene, care pot fi provocate de fumat, hipertensiune arterială și diabet.Tratamentul este de obicei un medicament pentru dizolvarea cheagurilor de sânge sau o intervenție chirurgicală pentru a elimina blocajul.

Crizele cardiace sunt diferite de un stop cardiac, care apare atunci când inima încetează brusc să pompeze sânge în jurul corpului, de obicei din cauza unei probleme cu semnalele electrice din organ, arată NHS Choices. Medicii recomandă renunțarea la fumat, practicarea de exerciții fizice în mod regulat, consumul de alcool cu moderație.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre