Evaluarea naţională 2020, etapa specială. Ce subiecte au fost la Română

Evaluarea naţională 2020, etapa specială. Ce subiecte au fost la Română
Evaluarea naţională 2020, etapa specială a început luni, 29 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română, la care s-au înscris 192 de candidaţi. Ce subiecte au fost la Română.

Din motive medicale, 216 absolvenți de gimnaziu nu s-au putut prezenta la Evaluarea națională 2020, iar Ministerul Educației a decis să organizeze o sesiune specială, care a început astăzi, 29 iunie, la ora 9.00.

Elevii care au susținut astăzi, 29 iunie, proba de Limba și literatura română, la sesiunea specială a Evaluării naționale2020, trebuiau să motiveze, într-o compunere de cel puțin 150 de cuvinte, apartenența la basm a unui text la prima vedere.

La subiectul I A, absolvenții claselor a VIII-a au avut de răspuns la mai multe întrebări legate de un paragraf din basmul popular cules de Ovidiu Bârlea, „Cu Petrea Făt-Frumos, șteblă de busuioc, născut la miezul nopții”. Ei trebuie să găsească sinonimele unor cuvinte, să explice rolul cratimei din diferite sintagme şi să explice modul de formare al unor cuvinte date.

În continuarea cerinţelor, elevilor li s-a cerut să scrie două idei din textul dat la prima vedere, să găsească cuvinte care conţin diftong şi să răspundă la o întrebare punctuală din basmul „Cu Petrea Făt-Frumos, șteblă de busuioc, născut la miezul nopții”.

La subiectul I B, absolvenții trebuiau să motiveze de ce textul precizat anterior este un basm şi li se oferă câteva idei de bază în realizarea acestei argumentări.

Subiectul al II-lea se referă la redactarea unei narațiuni, de 150-300 de cuvinte, în care să prezinte o întâmplare petrecută într-o curte şi li se dau câteva idei care să-i ajute la compunerea textului. În continuare, elevii mai au un text pe marginea căruia trebuie să răspundă la câteva întrebări punctuale.

Evaluarea Naţională 2020, sesiunea specială

Un număr de 216 elevi, care nu au putut susține Evaluarea națională în același timp cu colegii lor, din cauza epidemiei de COVID-19, s-au înscris la etapa specială a examenului, care a început luni, cu proba de Limba și literatura română, informează Ministerul Educaţiei.

Pentru aceşti absolvenţi ai clasei a VIII-a, marți, 30 iunie, va avea loc proba la Matematică, la care sunt 206 candidați înscriși, iar miercuri, 1 iulie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă, la care s-au înscris nouă candidați.

Primele rezultate se vor afișa joi, 2 iulie, până la ora 12.00, iar contestațiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 14.00 – 20.00. Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. Apoi, rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.