Simona Ionescu / Redactor Șef

Exclusiv. O icoană unică în lume, cu sute de personaje, este pictată de 18 ani de un român

Exclusiv. O icoană unică în lume, cu sute de personaje, este pictată de 18 ani de un român
Celui care-și pune semnătura într-o biserică sau pe o icoană îi rămâne și o bucățică de suflet. Într-o lume nebună, în care oamenii au uitat să fie cuprinși de frumos, un pictor iconar, smerit și binecuvântat, lasă darul său moștenire omenirii.

Bogdan Sava, fiul lui Nicolae Sava, unul dintre cei mai mari restauratori pe care i-a avut vreodată România, fostul șef al Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei, lucrează cu îndârjire și fără odihnă la o icoană cum n-a mai fost până acum pe pământ.

L-a hărăzit Dumnezeu cu un talent ieșit din comun și e un iconar atipic: nu-l interesează banii și, ca atare, nu face nici un efort să-și vândă lucrările. Știe că fiecare icoană zugrăvită cu infinită dragoste, va ajunge singură la cine îi este hărăzită. Și doar Dumnezeu decide unde și când. Și-a transformat numele în renume, iar lucrările lui Bogdan Sava fac minuni nu doar în România, ci și în China sau Canada, Australia sau America.

„Arhanghelul Mihail e prietenul și confidentul meu”

La operele de artă ale maestrului se închină oameni din toate păturile sociale, celebrități, fotbaliști de renume, politicieni, stareți de mănăstiri, episcopi. Nume mari pe care însă Bogdan Sava nu vrea să le dezvăluie. Pentru că orice icoană a lui te trimite către Sfântul Duh, iar gândul că e mare artist față de nesfârșita frumusețe a Creației nu are nici o valoare.

Ca să îndrăznești să pictezi icoane trebuie să ai o credință neclintită și să spui, așa cum odinioară o făcea Sfântul Grigore Palama, „Lu­minează-mi, Doam­ne, întunericul!”. Bogdan Sava o are. În plus, lângă el se află prietenul de-o viață, care nu l-a lăsat niciodată la greu: Arhanghelul Mihail.

„I-am simțit prezența de când eram mic și a fost lângă mine în cele mai grele momente din viață. De zece ori am fost la un pas să dau mâna cu moartea, dar Arhanghelul Mihail m-a salvat și mi-a dat mereu putere să merg mai departe. E prietenul și confidentul meu. Dar am pictat foarte multe icoane și cu Sfântul Gheorghe, marcat fiind de curajul și credința lui. Și am realizat că și acesta mă ajută foarte mult”, a mărturisit, emoționat, Bogdan Sava.

„Pe o buturugă am pictat un Deisis. Nu s-a mai făcut niciodată așa ceva”

Chiar dacă realitatea tinde să ne încercuiască pe toți, Bogdan Sava se ferește cât poate de urâțenia lumii, căci pentru el Raiul înseamnă familia și pictura. Știe că vine cu partea de meșteșug, dar doar Dumnezeu lucrează cu ceea ce s-a ostenit el. Așa se nasc icoanele făcătoare de minuni.

 

Și tot prin binecuvântarea Domnului a reușit să picteze ceva ce nu s-a mai făcut niciodată: un Deisis. Iisus Hristos în picioare, în stânga Lui Maica Domnului și în dreapta Sfântul Ioan Botezătorul. Și totul pe o simplă buturugă la fel de veche ca și istoria. Capodopere din punct de vedere artistic sunt și icoanele pictate pe vechi pietre, precum și alte reprezentări.

„Am adus pietre din Creta pentru a-mi pava curtea și am descoperit, la un moment dat, pe spatele acestora, plante fosilizate. Adică sunt foarte vechi, poate chiar și de milioane de ani”, recunoaște artistul.

„Voi fi și eu reprezentat în această icoană: un pescar cu un pește”

Sunt mai mult de 18 ani de când Bogdan Sava dă slavă lui Dumnezeu zugrăvind o icoană cum n-a existat niciodată în lumea toată. O lucrare complexă, canonică, formată din sute de personaje, în care fiecare sfânt este zugrăvit unic, iar în loc de ornamente florale a folosit lanțul ADN, alături de proteina lui Dumnezeu.

Din această operă de artă nu va lipsi nici pictorul, reprezentat de un pescar cu un pește, ținând în mână un sul pe care va scrie: „Eu am pictat această icoană”. Toată lumea știe de casa cu sfinți a lui Bogdan Sava, neostenitul iconar care pare că nu obosește niciodată.

Pentru o mănăstire a zugrăvit o icoană fantastică reprezentând-o pe Maica Domnului, care-l ține pe Mântuitor în cârcă. Altădată, a avut o revelație și așa a ieșit un Iisus unic, cu trăsături asiatice, semiprofil, iar o altă reprezentare unică este a lui Iisus, în alb și negru, singura culoare fiind roșul care răzbate din picăturile de sânge care se preling pe obraz.

„Eu vreau să fiu unic, să rămân în istoria artei ca un pictor care a avut curajul să se întâlnească cu creația”

„Eu nu sunt un conservator, pentru că nu-mi place habotnicia, pentru că atunci n-ar mai exista progresul. Tendința este să nu se mai inventeze nimic, pentru a fi o uniformizare a artiștilor, să fim artiști clonați. Eu vreau să fiu unic, să rămân în istoria artei ca un pictor care a avut curajul să se întâlnească cu creația.

De aceea, nu pot face niciodată două icoane la fel”, mărturisește Bogdan Sava. La început de primăvară, în atelierul său, pictorul Bogdan Sava continuă să zugrăvească sfinți învăluiți de o aură veche, de patină ștearsă de timpuri, ce fac legătura între oameni și Divinitate. Sfinți care vor ajunge acolo unde doar Dumnezeu decide…

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre