Simona Ionescu / Redactor Șef

Există o explicație pentru cutremurul devastator care a lovit Siria și Turcia. Președintele turc a decretat 7 zile de doliu național

Există o explicație pentru cutremurul devastator care a lovit Siria și Turcia. Președintele turc a decretat 7 zile de doliu național
Prima zi a săptămânii a început cu un seism uriaș, aproape de dimesiunile unui cataclism. Mărturiile oamenilor chia aceasta spun că au crezut că trăiesc Apocalipsa biblică. Război, viruși cunoscuți și necunoscuți, cutremure. Vă aduceți aminte că acestea au fost anunțate de marii prezicători ai omenirii precum Nostradamus sau Vanga? Au venit vremurile de care ei vorbeau doar că prea repede, mult mai repede decât ne-am așteptat. Și totuși există o cauză științifică și la ea vom face referire astăzi.

Cutremurul de magnitudine 7,8 care a lovit Turcia și nordul Siriei, luni dimineață, s-a simțit și în alte țări, precum Liban, Cipru, Grecia și Israel. La nouă ore distanță, un alt cutremur de magnitudine mare, respectiv 7,5, a avut loc tot în Turcia.

Bilanț înfiorător: peste 4300 de morți, peste 10 mii de oameni răniți și multe alte vieți oamenești nesalvate, încă, de sub dărâmături, după cutremurul din Siria și Turcia.

Până în acest moment, cutremurul a avut cel puțin 120 de replici, în sudul Turciei, scrie și Time.

Turcia se află începând de astăzi în doliu național. Această stare a fost anunțată pe Twitter chiar de către președintele statului turc.

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a decretat șapte zile de doliu național. El a scris pe Twitter: ”Din cauza cutremurelor care au avut loc în țara noastră la 6 februarie 2023, a fost declarată o perioadă de doliu național de șapte zile. Drapelul nostru va fi arborat la jumătate de catarg până la apusul soarelui duminică, 12 februarie 2023, în toate reprezentanțele țării noastre și în străinătate”.

Dincolo de mărturiile cutremurătoare ale oamenilor și de efectele armelor folosite experimental sau în războiul de pe frontul ucrainean, există realitatea științifică, incontestabilă. Despre aceasta a vorbit, pentru prima dată, un om de știință britanic.

Cutremurul anterior de uriașă intensitate în Turcia a fost în anul 1939. iar ceea ce s-a întâmplat acum este de-a dreptul înfiorător.

Pământul s-a cutremurat la ora 04:17 şi toţi oamenii care dormeau la această oră au fost ”prinşi sub dărâmături când casele lor s-au prăbuşit”, a declarat Roger Musson, cercetător la British Geological Survey.

În plus, construcţia caselor ”nu prea corespundea unei zone cu risc de cutremure majore”, a explicat specialistul Musson, autor al unei cărţi despre cutremure. Despre falia seismică, unde se aflau aceste locuinţe, prăbușite la pâmânt, a fost relativ calmă, în trecut.

Ce se știe. Turcia este situată în una dintre principalele zone seismice ale globului. În 1999, un cutremur s-a produs de-a lungul faliei din Anatolia de Nord, în regiunea nordică Düzce, provocând moartea a peste 17.000 de persoane.

Pământul Turciei s-a cutremurat, în apropiere de graniţa cu Siria

Pe fluxul de știri extern de luni dimineața s-a anunțat, inițial, doar cutremurul mare din Siria. La diferență de secunde, se anunța și catastrofa naturală, terifiantă, din Turcia.

Exact pe această falie nu s-au mai produs cutremure cu magnitudinea de 7 de mai bine de două secole, ceea ce ar fi putut determina populaţia ”să neglijeze importanţa periculozităţii sale”, a ținut să sublinieze cercetătorul britanic Musson, citat de media.

Este evident din ounctul de vedere al lui dar și al altor specialiști, inclusiv români, că o cantitate mare de energie s-a acumulat, de-a lungul faliei. Această informație este susţinută, potrivit cercetătorului, de apariţia unei replici aproape la fel de puternice, după seismul principal.

Cutremurul de luni este ”aproape repetarea” seismului produs în zonă pe 13 august 1822, a cărui magnitudine a fost estimată la 7,4 de seismologi. Seismul a provocat la acea vreme ”o cantitate enormă de distrugeri, oraşe întregi devastate şi pierderi de zeci de mii de vieţi omeneşti”, a amintit omul de știință Roger Musson.

Seismul s-a produs la mică adâncime, circa 17,9 kilometri, aproape de oraşul Gaziantep, unde trăiesc aproape două milioane de locuitori. El a fost provocat de o mişcare spre nord a plăcii tectonice arabe care ”avansează spre Turcia”, a explicat seismologul.

Explicația științifică

Când tensiunea acumulată devine prea puternică, placa avansează brusc şi ”eliberarea acestei mişcări produce un cutremur major, ca cel produs” luni.

Amploarea distrugerilor depinde şi de lungimea rupturii solului de-a lungul liniei de falie (o sută de kilometri în cazul seismului de care vorbim), susţine omul de ştiinţă. ”Aceasta înseamnă că orice punct din apropierea acestor 100 km a ajuns, de fapt, în centrul cutremurului”.

Construcţia clădirilor este un factor primordial atunci când are loc un cutremur, a declarat la rândul său Carmen Solana, vulcanolog la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, care susține opinia specialistului mai sus menționat.

”Rezistenţa infrastructurii este, din păcate, inegală în sudul Turciei şi, mai ales, în Siria. Prin urmare, salvarea de vieţi depinde acum de rapiditatea echipelor de salvare”, a declarat ea pentru AFP.

Până la venirea salvatorilor specializați în misiuni de căutare și recuperare a oamenilor și altor ființe vii, precum câinii sau pisicile de apartament, oamenii au săpat sub dărâmături cu mâinile goale, ajutați doar de niște găleți, imagini care pot fi văzute în toate filmările video.

 

Românii salvează vieți omenești, în Turicia

La ora închiderri ediției, un mesaj al IGSU, trimis pentru Retete și Vedete, ne anunța și informa în același timp că salvatorii români și câinii special antrenați în România pentru a găsi supraviețuitori, se află în Turcia.

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia.
Aceasta este prima zonă pe care autoritățile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență – AFAD, cu responsabilități clare în gestionarea situației generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România.
Salvatorii români au început să construiască deja baza de operații, concomitent, pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin. România a fost printre primele țări care au răspuns prompt la cererea de ajutor a oficialităților turce.
În această dimineață, înainte de a începe deplasarea către locația bazei de operații stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofițer și 2 subofițeri cu 2 câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaștere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidențială afectată de cutremur.
Salvatorii români se află în permanentă legătură cu autoritățile turce, reprezentanții AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune și intervenție a echipelor venite în sprijin.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre