Misterul „monumentului alb” din Siria. Abia acum cercetătorii au înțeles rolul lui

Misterul „monumentului alb” din Siria. Abia acum cercetătorii au înțeles rolul lui
Vizităm deseori când ajungem în orașe și țări noi, monumente dedicate eroilor. Sunt deosebite și au o vechime considerabilă. Toată lumea știe ce e acela un arc de triumf, de exemplu. Dar există și monumente care înhumează trupurile eroilor. Și din acestea putem da nenumărate exemple, inclusiv în țara noastră. Am crede că cinstirea războinicilor de o așa manieră e  ceva mai modern. Dar se pare că lucrurile nu stau deloc așa.

Cu mii de ani în urmă, când oamenii se chinuiau încă cu domesticirea cailor și a găinilor, când abia descoperiseră cum să facă să se învârtă roata de olar, pe teritoriul actual al Siriei războinicii aveau parte de tratamente aparte, iar misterul „monumentului alb” pare să fi fost deslușit. Abia acum cercetătorii au înțeles rolul lui. Oamenii de știință au fost mai mult decât surprinși să constate că aceștia erau venerați după moarte. Și nu oricum.

O uriașă movilă funerară în care au fost înhumate cadavrele a cel puțin 30 de războinici ar putea fi cel mai vechi memorial de război descoperit vreodată. Acesta are o vechime de cel puțin 6.300 de ani, relatează Live Science.

Misterul „monumentului alb” din Siria

Descoperirea de la situl Tell Banat din Siria este unică. Până acum arheologii nu au mai descoperit niciun astfel de monument funerar. Cel în cauză era descris însă în câteva inscripții antice din Mesopotamia. Se vorbește despre faptul că  trupurile soldaților uciși în luptă sunt stivuite într-o formă extrem de organizată.

Cercetând situl Tell Banat, oamenii de știință au stabilit că movila funerară arată că exista un adevărat cult al apărătorilor morți pe câmpul de luptă.

„Oamenii din Antichitate îi onorau pe cei căzuți în bătălie, la fel cum o facem noi”, afirmă Anne Porter, profesoară de Civilizații din Orientul Apropiat și Mijlociu la Universitatea din Toronto. „Nu știm dacă ei au fost învingătorii sau cei înfrânți în bătălie. Știm însă că oamenii din Tell Banat au luat trupurile morților dintr-un alt loc, poate cu mult timp după eveniment, și le-au înhumat într-o movilă uriașă vizibilă de la kilometri distanță”, a mai relatat aceasta.

Memorialul eroilor seamănă cu un zigurat

Memorialul de la Tell Banat seamănă cu piramida în trepte a faraonului Djoser din Egipt. Monumentul sirian a fost însă construit din pământ și ghips în loc de piatră, se arată în studiul publicat de arheologi în revista Antiquity. Datorită ghipsului, movila avea culoare albă, astfel că oamenii care trăiau în zonă în epoca modernă se refereau la movilă drept „monumentul alb”.

Deși situl a fost excavat între 1988 și 1999 de o echipă de arheologi condusă de Porter și Thomas McClelland, cercetătorii nu au înțeles pe deplin scopul său până acum.

Cei doi arheologi au realizat excavațiile înainte ca situl să fie inundat pentru a facilita construirea barajului Tishreem. Cu această ocazie au descoperit că războinicii au fost înhumați cu mare atenție.  Astfel, cercetătorii au concluzionat că movila este un memorial de război. Este cel mai vechi descoperit vreodată. În plus, se pare că locul lui nu a fost ales întâmplător. Acesta a fost edificat deasupra unei structuri și mai vechi.

Sursa foto: Euphrates Salvage Project & Antiquity Publications

Primul caz de infecție cu gripă aviară la om, în China. Alertă de sănătate

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri