Expediție bântuită pe cel mai înalt vulcan activ din Eurasia. Opt alpiniști au pierit

Expediție bântuită pe cel mai înalt vulcan activ din Eurasia. Opt alpiniști au pierit
În final, opt alpiniști au murit în expediția lor ce s-a dovedit a fi marcată de un ghinion năprasnic. Ei și-au pierdut viața încercând să escaladeze un vulcan.

Aflat în estul îndepărtat al Rusiei, în peninsula Kamceatka, Kliucevskaia Sopka este cel mai înalt vulcan activ din Eurasia și cel mai înalt munte din Siberia. Conform autorităților, o expediție de alpinism a avut un final dramatic, pentru participanți. Opt persoane au murit în încercarea de a urca pe vulcanul Kliucevskaia Sopka, iar alți patru alpiniști au rămas blocați după ce condițiile de ger și vânt puternic au împiedicat orice operațiuni de salvare, informează Reuters.

Autoritățile locale au anunțat inițial, în weekend, că șase alpiniști și-au pierdut viața și alți șase au rămas blocați pe cel mai înalt vulcan activ din continentală formată din Europa și Asia. Luni, a urmat un nou anunț, dramatic. „Încă doi au murit”, a spus Roman Vasilevski, premierul adjunct al teritoriului Kamceatka, potrivit Interfax. Informația a primit-o de la unul dintre supraviețuitori. Ghidul montan care a însoțit expediția a reușit să comunice cu autoritățile folosind un telefon prin satelit.

Cei 12 alpiniști au fost urmăriți de ghinion în expediția de cucerire a vulcanului

Potrivit ghidului, în expediție au plecat un număr de 12 alipiniști. Prima zi de ascensiune a fost data de 30 august, scopul sportivilor fiind să urce pe vulcanul de 4.754 de metri – cel mai înalt munte din Siberia. Primele probleme grave au apărut în ziua de sâmbătă. P parte din alpiniști au pierdut controlul și au căzut de la altitudinea de 4.200 de metri. În prezent, doar patru dintre cei 12 alpiniști care au pornit în ascensiunea vulcanului mai sunt în viață. Ei sunt în continuare pe munte. Nu au putut fi salvați din cauza gerului și al vântului puternic.

Salvatorii au încercat să ajungă la alpiniști duminică, însă au fost nevoiți să se întoarcă din drum, vântul fiind așa de puternic încât elicopterul cu care se deplasau nu a putut să aterizeze. „Erau programați să aterizeze la o altitudine de 3.300 de metri, dar din cauza vântului care bătea cu 30 de metri pe secundă, nu au reușit, deși au fost efectuate două încercări la câteva ore distanță”, a transmis echipajul de salvare.

Autoritățile au mari rezerve că, dacă vremea rea continuă, vor mai putea face ceva pentru a-i aduce în viață pe ceilalți alpiniști, la baza muntelui. Temperaturile pe acest vulcan ajung până la -14 grade Celsius noaptea. Autoritățile ruse au anunțat că vor încerca din nou să îi salveze pe alpiniști, imediat ce vremea le va permite.

Kliucevskaia Sopka nu este doar cel mai înalt vulcan din Eurasia, ci și unul din cei peste 160 de vulcani din Peninsula Kamceatka. Muntele face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO datorită frumuseții sale excepționale. Acesta este format din mormane de roci vulcanice, zăpadă și gheață. Totodată e considerat foarte periculos deoarece e un vulcan încă activ, astfel că erupțiile pot avea loc oricând.

Sursa foto: Pixabay, Wikimedia