Fenomen ciudat. De ce au secat canalele din Veneția

Fenomen ciudat. De ce au secat canalele din Veneția
Imagini absolut șocante sunt surprinse zilele acestea în Veneția. Foarte multe din canalele Veneţiei au rămas aproape secate. Practic, nu mai au apă, ci doar noroi, pe fundul lor.

Specialiștii în mediu sunt chemați să dea explicații de ce au secat canalele din Veneția. La doar câteva luni după ce oraşul-lagună din Italia a fost afectat de inundaţii, acum canalele au secat.  Bărcile şi gondolele au eşuat, rămânând blocate în noroiul de pe maluri și de pe fundul canalelor, după ce nivelul apei a scăzut la 48 de centimetri sub nivelul mării.

Fenomen ciudat. De ce au secat canalele din Veneția

Amintim că în luna decembrie, maree înalte au inundat Piaţa San Marco, provocând daune serioase magazinelor şi altor clădiri. Problemele aveau loc după ce, în noiembrie 2019, Veneţia a suferit cele mai grave inundaţii din ultimii 50 de ani. Atunci, nivelul apei a atins 187 de centimetri, peste nivelul mării. Acum apa a scăzut dramatic.

De ce au secat canalele din Veneția

În 2019, peste 85% din oraşul brăzdat de canale a fost acoperit de ape. Basilica San Marco, unul dintre principalele monumente ale Veneţiei, a fost inundată pentru a şasea oară în 1.200 de ani.

La acea vreme, Luigi Brugnaro, primarul Veneţiei, a dat vina pe schimbările climatice. „Situaţia este dramatică”, scria edilul pe rețelele sociale. El a cerut ajutor guvernamental. „Acesta este rezultatul schimbărilor climatice”, a adăugat Brugnaro.

Aceleași schimbări se pare că sunt vinovate și de fenomenul care se manifestă în aceste zile. Inundaţiile din noiembrie 2019 au fost urmate de maree joase, similare cu cele din acest weekend, în ianuarie 2020. Acum în urma unor maree excepţional de joase, nivelul apei a scăzut la 48 de centimetri sub nivelul mării, arată oficialitățile locale, conform The Independent.

Sursa foto: The Independent, Instagram

Exclusiv. Jurnalistul Sorin Ovidiu Bălan cântă în „Arena Starurilor”, noul show de la Antena Stars