Simona Ionescu / Redactor Șef

Fenomen paranormal? Luminița ciudată apărută pe cerul Iașului și legătura ei cu Sfânta Parascheva

Fenomen paranormal? Luminița ciudată apărută pe cerul Iașului și legătura ei cu Sfânta Parascheva
Fenomen misterios apărut recent pe cer, deasupra Iașului! Un fizician celebru se abține să comenteze lumina ciudată, în timp ce credincioșii sunt convinși că este un semn divin de la Sfânta Parascheva.

Filmarea care surprinde o formațiune luminoasă apărută, luni seară, deasupra Iașiului a fost postată de fizicianul Silviu Gurlui pe pagina sa de Facebook.


Specialistul a cerut internauților posibile alte înregistrări video în speranța că va putea stabili ce este luminița care a ”zburat” deasupra Iașiului, în zona cartieruluui Zimbru.

Celebrul fizician a precizat că se abține deocamdată să lanseze vreo ipoteză cu privire la ”ciudățenie”, așteptând mai multe imagini de la ieșeni.


”Ciudățeniile se iau la întrecere în zona Iașiului. Rog, pe cei care, dacă din întâmplare, ați făcut filmări AZI (luni 10 octombrie n.r.) pe cer, din Iași cu orientare spre Lețcani – Tg. Frumos sau dacă ați surprins și ați văzut astăzi această formațiune luminoasă pe cer, vă rog să-mi trimiteți informații. Alăturat este înregistrat acest film, în zona Zimbru, structura luminoasă înaintând spre vest.

Nu lansez nici o ipoteză. Aștept potențiale imagini de la dumneavoastră. Felicitări Ionel Muraru. Camera telefonului a fost setată la 60hz și mă va ajuta cât de cât să pot descifra mai mult”, este mesajul scris de fizicianul Silviu Gurlui pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, profesorul a mai precizat că a mai primit o filmare similară surprinsă în data de 7 septembrie.

„Apare ca și cum ar fi lansată o rachetă”

Internauții sunt de părere că această formațiune luminoasă nu poate fi altceva decât o iluzie optică creată de un avion în lumina soarelui de apus.

”Avion 100%! La apus și la răsărit reflexia soarelui creează o iluzie optică. Apare ca și cum ar fi lansată o rachetă dacă avionul vine spre noi și invers ca în cazul de față”, a scris Sorin Bobea.

„Dumnezu este cu noi și ne dă un semn”

De cealaltă parte, pelerinii veniți să se închine la Sfânta Parascheva cred că este un semn divin, o minune care se petrece înaintea marii sărbători, scrie bzi.ro.

„Este în preajma Sfintei Cuvioase Parascheva. Ea a adus lumina, să întărească lumea în credință. Este trimisă de la Dumnezeu pentru Sfânta Cuvioasă Parascheva, sigur. Un semn dumnezeiesc!”, spune Nechifor Lucica, o credincioasă venită să se închine la moaștele Sfintei Parascheva.

De aceeași părere este și o altă femeie venită să se roage la Sfânta Parascheva. „Este un semn că Dumnezeu este cu noi și că Sfânta este cu adevărat, nu numai de ziua ei, ci în fiecare zi”, în timp ce o alta adăugă: „Dumnezeu a trimis-o în zona Moldovei, lumea e credincioasă aici. Toate sunt în vederea Sfintei Cuvioase Parascheva, ea le aduce. Dumnezeu este cu noi și ne dă un semn”.

În aceste zile Iașul se află în sărbătoare și zeci de mii de pelerini din toate colțurile țării au venit să se roaga la Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei și făcătoarea de minuni.

„Arată că Sfânta Parascheva face minuni! Cred că e ca un fel de soare, e un semn că trebuie să fim mai luminoși, cu inimă bună. S-a arătat această lumină ca să credem în ea. E un semn, într-adevăr”, povestesc Liliana C. și Daniela M.

„Așa ceva nu a mai fost aici!”

Cercetătorul Silviu Gurlui, prof. univ. la Facultatea de Fizică din cadrul Universității „Al. I. Cuza“ din Iași, a oferit câteva explicații cu privire la fenomenul petrecut zilele trecute.

Este vorba de o formațiune destul de luminoasă care s-a observat în mai multe rânduri în Iași, cea mai evidențiată perioadă fiind cea de luni seara, în jurul 18.30. Toți oamenii cu care am discutat au zis că așa ceva nu a mai fost aici. Sunt mai multe scenarii, dar pentru mine, în momentul de față, nu este niciunul care să descrie toți parametrii evidențiați de imaginea asta.

Încă nu există o explicație științifică. O potențială explicație ar fi dată de vaporii de condensare proveniți de la un avion, iar, în funcție de condițiile atmosferice, de umiditate, de răcire și de poziția soarelui, acesta să reflecte acel obiect. Dar această speculație nu stă în picioare din alte motive”, a precizat Silviu Gurlui.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre