Sclavia a fost o parte integrantă a economiei coloniilor din Statele Unite ale Americii. Mulți dintre fermieri erau dependenţi de munca sclavilor, iar o parte a oamenilor de afaceri investeau în această afacere inumană. Chiar dacă în data de 1 ianuarie 1863, președintele Lincoln a emis oficial Proclamația de Emancipare – documentul care a dus la eliberarea milioanelor de sclavi din America, americanii albi încă erau oripilați de ideea că negrii se pot afla în poziții de putere. Astfel, nu este de mirare că atunci când o fetiță de culoare a devenit peste noapte milionară, ea a fost declarată ca fiind legal albă.
Cazul tinerei Sarah Rector a fost unul aparte, deoarece aceasta a devenit uimitor de bogată, datorită faptului că sub terenul pe care-l deținea (i-a fost acordat deoarece era descendent al sclavilor) au fost găsite zăcăminte de petrol. Popularitatea ei a crescut considerabil, fiind curtată de tot felul de bărbați, chiar dacă avea numai 12 ani.
Era descendenta unei familii de sclavi
Sarah era descendenta a unei familii de sclavi negri care fusese cumpărată, la începutul secolului XIX, de tribul nativ Creek. După desființarea sclaviei, bunicii ei fuseseră eliberați și li se acordaseră aceleași drepturi că și nativilor Creek.
În 1866, un acord semnat între guvernul SUA și căpeteniile a cinci triburi native stipula împroprietărirea foștilor sclavi cu până la 160 de acri de teren – inclusiv copiii beneficiau de lege. Că atare, Sarah a primit o parcelă evaluată la 556 de dolari. Evident, nativii și-au păstrat pentru ei cele mai mănoase pământuri, astfel încât lotul atribuit lui Sarah s-a nimerit să fie la 100 km de locul unde fata trăia, fiind considerat nepotrivit pentru agricultură.
Era să piardă terenul
Familia fetiței a fost chiar la un pas de a pierde și acest teren, fiindcă nu a plătit la timp taxa funciară de 30 de dolari pe an. Situația s-a schimbat radical atunci când prospecțiunile efectuate în zonă au dovedit că exact sub terenul lui Sarah Rector se afla un uriaș zăcământ de petrol.
Practic, fetița a devenit milionară peste noapte și pentru a împiedica eventualele manifestări violente din partea populației albe, care nu concepea că un copil negru să devină instantaneu cel mai bogat cetățean al regiunii, legislativul statului Oklahoma a decis să o declare pe Sarah Rector „persoană albă”.
Primea cereri în căsătorie la 12 ani
Familia fetei a concesionat terenul companiei Standard Oil Company și de îndată ce aceasta a început să exploateze petrolul de aici, Sarah a primit cate 300 de dolari pe zi (echivalentul a 7.500 de dolari în zilele noastre). Bogăția ei fabuloasă a făcut ca fetiță să fie asaltată de cereri de căsătorie venite din toată lumea, deși nu avea decât 12 ani.
La 18 ani, averea ei sporise considerabil și, beneficiind de sprijinul unor tutori pricepuți, Sarah a avut parte de o educație aleasă și a devenit o favorită pentru mulți tineri artiști de culoare.
La petrecerile fastuoase organizate de ea în anii 1930 erau adesea invitați artiști celebri precum Count Bessie și Duke Ellington. Femeia a murit în 1967, la vârstă de 65 de ani, iar astăzi conacul în care a trăit a devenit sediul unei fundații umanitare pentru tinerii negri din familii sărace, aceștia beneficiind și de burse provenite din uriașa avere acumulată de Rector.
Foto: Facebook
Crucea și-a schimbat de trei ori culoarea. Acolo se ridică un lăcaș sfânt
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook