Simona Ionescu / Redactor Șef

Fotografii profesioniști în pericol! O imagine realizată de o Inteligență Artificială, premiu istoric la un concurs de fotografie

Fotografii profesioniști în pericol! O imagine realizată de o Inteligență Artificială, premiu istoric la un concurs de fotografie
Premiu istoric în fotografie. Săptămâna aceasta, un concurs de fotografie foarte popular a fost câștigat de o imagine realizată de o Inteligență Artificială (AI). Imaginea prezintă  o fotografie realizată cu drona a unei perechi de surferi la răsăritul soarelui.

Așa cum se vede, este o imagine frumoasă, dar nu este reală. Asta pentru că această imagine nu a fost fotografiată, ci a fost creată folosind Al. Imaginea a fost trimisă în concurs de celebrul fotograf Michael Christopher Brown. Acesta este un fotograf american cunoscut pentru documentarea Războiului civil din Libia din 2011 și monografia rezultată, „Libyan Sugar”.

El a dorit să facă un experiment. A vrut să stabilească dacă o AI poate fi la fel de bună, sau mai bună decât un fotograf profesionist. Rezultatul a fost uimitor. Juriul popularului concurs de fotografie nu a avut niciun dubiu că imaginea prezentată nu ar fi reală.  Ba mai mult, juriul a apreciat calitățile imaginii și i-au acordat marele premiu.

În viitor, meseria de fotograf profesionist este în pericol de dispariție, imaginile Inteligenței Artificiale fiind preferate.

„Ne aflăm într-un punct de cotitură în ceea ce privește tehnologia inteligenței artificiale”

Ulterior, celebrul fotograf de război, a devoalat întreaga manevră. „După ce am aflat că am câștigat, am fost sinceri cu compania și am returnat premiul în bani. Deci, de ce am făcut-o? Am făcut-o pentru a dovedi că ne aflăm într-un punct de cotitură în ceea ce privește tehnologia inteligenței artificiale, trecând testul suprem. Ar putea o imagine generată de Al nu doar să treacă neobservată, ci să primească premiul cel mare din partea unui expert în fotografie?

Răspunsul este un da răsunător. Vom privi în urmă la acest moment ca la momentul în care totul s-a schimbat, pe măsură ce automatizarea intră în viața noastră de zi cu zi”, a notat fotograful Michael Christopher Brown pe contul său de Instagram, unde a publicat și imaginea realizată cu ajutorul Inteligenței Artificiale.

Inteligența Artificială poate fi un artist superior omului

Recent, s-a discutat intens despre ChatGPT, programul AI care a fost folosit de studenți pentru a trece examene de drept, de afaceri și de medicină, dar nimeni nu a discutat despre impactul pe care Al îl va avea asupra industriilor creative.

„Ne-am înscris la concursul de fotografie folosind numele Jan van Eycke, același nume cu cel al pictorului din secolul al XV-lea, cunoscut pentru crearea celor mai furate opere de artă din toate timpurile. Sau, mai exact, a fost cea mai furată operă de artă… până acum.

Surferii din imaginea noastră nu au existat niciodată. Și nici plaja respectivă sau acea porțiune de ocean. Este alcătuită dintr-o cantitate infinită de pixeli luați din infinite fotografii care au fost încărcate online de-a lungul anilor de oricine și de toată lumea, iar ceea ce a rămas este un nou câștigător de premii, complet convingător”, a mai explicat fotograful. Tot el concluzionează:

„Am ajuns în punctul în care mașina poate fi artistul superior omului.

Istoria ar putea privi înapoi la micul nostru experiment fotografic ca la un punct de cotitură în care am început să observăm noua lume în care trăim. Acesta este motivul pentru care am intitulat controversatul nostru premiant: CEA MAI FURATĂ FOTOGRAFIE A TUTUROR TIMPURILOR”.

Sursa foto: Instagram, Adrian Pîclișan

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre